LISTE: Sjekk ut disse søte dyrene

Det finnes utrolig mange flotte dyr i verden, noen er søtere enn andre.


Verden er full av utrolige, fargerike, formskiftende, tilpasningsdyktige, helt fantastiske dyr. Det finnes over 1,3 millioner forskjellige dyrearter (flesteparten er virvelløse dyr, som for eksempel insekter), og trolig finnes det en del uoppdagede dyrearter også. Alle dyr er jo fabuløse skapninger, og vakre på sin måte. Men noen er bare helt ekstremt SØTE! Se vår liste under, og skriv gjerne inn til oss dine egne forslag på søte dyr! Alle foto er lisensiert under CC BY 2.0 eller CC BY-NC 2.0

 

foto: Damara Dik Dik, Waterberg/Flickr
foto: Damara Dik Dik, Waterberg/Flickr

Dik-dik

En dik-dik er en dvergantilope som lever i det sørøstlige Afrika. Fordi de er så små er de et lett bytte for blant annet leoparder, bavianer, pytonslanger, og ørner, så de lever i kratt og busker. Her skjules de godt, på grunn av den sandete pelsfargen. Likevel er det kun 50% av dik dik- unger som overlever til å bli voksne. De lever i par, og spiser knopper, bær og skudd av buskene rundt seg. En voksen dik-dik veier ikke mer enn 7 kg, får kun et avkom av gangen (gjerne to ganger i året), og et føll når voksen størrelse kun etter 7 måneder.

 

Ill.foto: Mathias Appel/flickr.com
foto:Red Panda. Mathias Appel/flickr.com

 

 

Rød panda

Kalles også kattebjørn, som er et ganske forståelig kallenavn da den jo både ser ut som en katt og en bjørn. Hunnen og hannen ser helt like ut, både i farge og størrelse, så det er umulig å skille dem på avstand. Rødpandaen holder til over store deler av Himalaya – India, Nepal, Kina og Myanmar. Dyret er dagaktivt, og tilbringer mesteparten av tiden oppe i trærne; her sover de også. Pandaen liker å være ren, og vasker seg akkurat som en katt. På grunn av avskoging i området pandaen lever i, har det skjedd en betydelig reduksjon i bestanden, og på IUCNs rødliste er den røde pandaen oppført som sårbar.

 

Dette dyret er ikke med i listen vår her, men den er kanskje den kuleste katten vi har sett! 

 

Fennek
foto: Fennec fox. Marie Hale/Flickr

Fennek

Fenneken tilhører hundefamilien, og kalles også ørkenrev. Den lever, som du kanskje skjønner, i ørkenområder i Nord-Afrika, der den trives godt. Dette er et dyr som er tilpasset tørt klima, så den trenger ikke å drikke, den får væsken den trenger via mat. Fenneken er en liten gyllen rev med veldig store ører som den bruker når den lytter etter byttedyr, og for å kvitte seg med overskuddsvarme. Denne lille reven er så og si altetende, og spiser både bær og blader, og firfisler, egg og insekter. Fenneken kan fungere som kjæledyr, og det finnes flere oppdrettere i USA som driver med ørkenrevavl for dette formålet.

 

 

Lundefugl

Puffin
foto: Puffin. Bragi Thor/Flickr

Kalles også sjøpapegøye, på grunn av fargen nebbet får under hekketiden. Lundefuglen er en ganske stille fugl, og tilbringer mesteparten av tiden ute på havet. I hekkeperioden kommer de sammen på fjell langs kysten på begge sider av Atlanterhavet. Lundefuglen er i Norge regnet som en sårbar art, mest på grunn av endringer av klima og redusert tilgang på næring på grunn av norsk fiskeridrift. Gjennom tidene har lundefuglen vært jaktet på av mennesker, blant annet med hjelp av den norske lundehunden, som har svært gode klatre- og jaktegenskaper.

 

Pika
foto: The pika. Karunakar Rayker/ Flickr

Pika (Large-eared pika)

Det finnes flere typer pika bosatt i forskjellige verdensdeler, men akkurat denne her bor i fjellene i Sentral-Asia, der den bor i hulrom mellom store steiner og små sprekker i fjellvegger. Pikaen bor helst ikke lavere enn 2300 m.o.h., og kan faktisk bosette seg på høyder opptil 6000 m.o.h.! Den livnærer seg av mose, gress og annen vegetasjon, og bygger lagre av dette i hulen så de har et matdepot til vinteren. Siden dette lille pattedyret bor så høyt og over et så stort område, er populasjonens størrelse ukjent.

 

ASiatisk villhund
foto: dhole. Guwashi999/flickr

 

Asiatisk villhund

Denne villhunden har mange navn, blant annet rødhund, plystrehund, dholehund, eller bare dhole, og minner mest om en blanding av dingo og sjakal. Den asiatiske villhunden kan leve i flokker på opp mot 40 dyr, og finnes i Sentral- og Sørøstasia, der den som regel holder seg unna åpne stepper og ørkenlandskap. Den holder seg gjerne rundt stier, veier og elvebredder, og jakter oftest på middels store hovdyr. Hundene kommuniserer ikke med bjeffing, men har et stort spekter av lyder, blant annen en svært spesiel plystrelyd. Mange store kattedyr, som tiger og snøleopard lever og jakter i de samme områdene, har man sett flere dramatiske møter mellom disse dyrene, der flokken villhunder oftest har gått seirende ut.

 

Daggekko
foto: Madagascan day gecko. Bernard Spragg/ flickr

Daggekko

Som navnet tilsier er denne firfislen mest aktiv om dagen, og har klare farger for å kamuflere seg i trærne, i hovedsak kokosnøttpalmer og banantrær. Som andre gekkoer har ikke daggekkoen øyelokk, men en klar hinne som dekker det runde øyet. Denne hinnen vasker de ren med tungen. De fleste daggekkoene finnes på øyer i den sørvestre delen av det indiske hav, men også på Afrikas østkyst, Madagaskar, Seyshellene. De spiser både insekter, nektar, og søt frukt, som banan.

 

 

 

 

Dette er selvfølgelig bare en minibrøkdel av alle søte dyr som finnes ute i den store verden. Har du forslag til flere dyr som fortjener en plass i listen vår, ikke nøl med å sende inn til oss! Vil du se flere lister over morsomme eller rare dyr, kan du sjekke ut denne!


Del saken med noen som trenger det!