Foto: Wikimedia Commons/Feliz (CC)

Ti råtøffe superyachter


I havnen i Monte Carlo ligger de tett-i-tett, gigantiske hvite flytende palass med navn som Madame Gu, Flying Fox og Crazy Me. Det finnes utallige superyachter, og vi har valg ut de yachtene med det mest unike designet eller spenstigste interiøret.

Her snakker vi superyacht med stor S, ikke den hvite cabin cruiseren som Andersen kjøpte i fjor. Disse yachtene har noen av verdens rikeste mennesker som eiere, og har et statsbudsjett i driftskostnader. I listen vår har vi et variert utvalg: Fra noen av verdens største yachter, til noen mindre som man faktisk kan leie for en ukes privatcruise.

Dette er vår liste over de mest unike, spenstige – og etter vår mening, de tøffeste superyachtene. Vi har listet leiepriser der de har vært tilgjengelige på Yachtcharterfleet.com.

Azzam (180m / 590fot)

Foto: Gerd Fahrenhorst / Wikimedia Commons (CC)

Azzam er av mange regnet som kongen blant alle verdens superyachter, og er med i listen vår kun på grunn av sin ekstreme størrelse. Lengden tilsvarer nesten to ganger Elizabeth Tower (Big Ben) i London. Det er tydelig at kun det største er godt nok for eieren, presidenten for De Forente Arabiske Emirater.

Ryktene sier at yachten skal ha egen ballsal, egen mini-ubåt og missilforsvarssystem. På tross av den enorme størrelsen kommer skuta opp i en hastighet på 32 knop, nesten 60 km/t. Dette på grunn av fire vannjet-motorer med en samlet styrke på 47.000 hestekrefter.


Bygg: Lürssen Yachts, Nauta Yachts og Christophe Leoni
Eier: Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan
Tilgjengelig for charter: Njaa..


Sailing Yacht A (142,8 m / 468,5 fot)

Foto: Wikimedia Commons/Feliz (CC)

Den største privateide seilbåten i verden, og seilene har et samlet areal på 3.747m². Det tilsvarer gulvflaten i Oslo Spektrum pluss en stor tennisbane. Toppen av den midtre masten ruver omlag to meter over Nidarsdomen på 90 meter.

Yachten er i sin helhet tegnet av kjendisdesigneren Philippe Starck (pluss litt Doelker + Voges), og rommer plass til opptil 20 gjester inkludert eier. Eieren er ingen ringere enn den russiske kunstgjødselkongen Andrey Melnichenko.

Yachten skal ha et mannskap på 54(!) personer og åtte luksuriøse etasjer med blant svømmebasseng og observasjonsværelse under vannlinjen.
Eier: Andrey Melnichenko
Tilgjengelig for charter: Nei


RevOcean (183 m / 600 fot)

Render: Revocean.org

Det nye forskningsfartøyet til Røkke viser at superyachter også kan være ekspedisjonsfartøy. Verdens lengste motoryacht, og verdens nest største målt i volum etter Fulk Al Salamah. RevOcean er i utgangspunktet et forskningsfartøy, som skal brukes for


Den spesielle hybridmotoren gjør at båten kan kjøre hele 11 knop i helektrisk modus. Fartøyet har plass til 28 gjester og et mannskap på 50. Eksteriøret er tegnet av Monaco-baserte Espen Øino, en anerkjent kjendisdesigner av superyachter.

Eier: Kjell Inge Røkke (Gjennom Rev Ocean Initiative)
Tilgjengelig for charter: Ja, kommer på markedet.


Yas (141m /462 fot)

Yas er byg på skroget til nederlandske marinefregatten Piet Hein, og fått en betydelig og futuristisk facelift. Båten har en fasade som gir sterke assosiasjoner til raske briller, og bak glassene kan yachten romme opptil 60 gjester fordelt på 30 kabiner.

Eier: Hamdan bin Zayed bin Sultan Al Nahyan
Tilgjengelig for charter: Nei


Black Pearl S/A (106,7 m / 350,1 fot)

Nok et eksempel på at seilyachter også kan være superyachter. Denne seilyachten(?) har tre master med en total seilflate på 2900m² og med en høyde på 70 meter er den fire meter høyere enn Oslo Rådhus.
Plass til 12 passasjerer i fem kabiner. Takket være innovativ seilteknologi hevder verftet at yachten kan krysse Atlanterhavet med kun et forbruk på 20 liter drivstoff.


Eier: Oleg Burlakov
Tilgjengelig for charter: Nei


Project Norse (80 m)

Ill: Project Norse

Dette er et unntak, siden den foreløpig kun er et konsept utarbeidet av Oliver Stacey Design og BMT Nigel Gee.
Seilyachten Project Norse er laget som et konsept for et luksuriøst forskningsfartøy med plass til både helikopter, sjøflyhavn og mini-ubåt.

Med inspirasjon hentet fra vikingskip er Project Norse designet for å kunne seile på polekspedisjoner med minimalt utslipp og utstrakt bruk av bærekraftige energikilder.


Bold (85,3 m)

Bold er et ekspedisjonsfartøy bygget for Guido Krass. Ikke la deg lure av det militære ytre, båten har både jacuzzi for åtte personer og egen owner’s lounge på 300m². Yachten har egen hanger, som tydeligvis også fungerer som nattklubb.

Denne er også tegnet av Espen Øino, med plass til 16 gjester og et crew på 20 personer.


Eier: Guido Krass
Tilgjengelig for charter: Ja, cirka 10 millioner per uke.


Khalilah (48 m)

Dette er den minste yachten på listen. Med kun plass til 11 gjester fordelt på to rom og et «lite crew» på 9 personer.


Både interiør og eksteriør har blitt designet av amerikanerne Palmer Johnson, som har gått for et moderne indre og nesten glorete ytre.
Denne gullfargede yachten med makshastighet på omlag 32 knop er med på listen utelukkende på grunn av sitt overdådige og futuristiske eksteriør.


Eier: Alexei Gulobovich
Tilgjengelig for charter: Ja, ca. 2,5-2,7 millioner per uke.


Crazy Me (50 m / 164,1 fot)

Crazy Me er bygget Plass til tolv gjester fordelt på seks kabiner, i tillegg til et mannskap på ni stykker. Yachten er designet av Gary Grant med inspirasjon fra den noe mindre M/Y Adler. Yachten er med på listen på grunn av sitt mystiske og futuristiske ytre, designet for å skjule åpne områder mot innsyn.

Eier: Naguib Sawiris
Tilgjengelig for charter: Nei


Venus (78,2 m / 250 fot)

Foto: Flickr/Jimmy Backovicius (CC)

Denne yachten ser ut som et flytende funkishus rett ut av Beverly Hills, og ble opprinnelig bygget for Apple-grunnlegger Steve Jobs.

Ikke mye er kjent om denne yachten, og det har aldri blitt offentliggjort noen bilder av båtens interiør. Et hint kan være at det er observert 11 store iMac-maskineer på broen. Dette tilsier at interiøret har en viss inspirasjon fra Apples designspråk, og sannsynligvis et operativsystem skreddersydd for yachten. Yachten er designet av Philippe Starck og har plass til 23 gjester.

Eier: Laurene Powell Jobs (Antageligvis)
Tilgjengelig for charter: Nei


Del saken med noen som trenger det!