Foto: Gilbert Borgen-Veland / Alltidfredag.no

Burberry – Er det verdt pengene?

Burberry er synonymt med luksus, rutete mønster, beige frakker og høye priser. Spørsmålet er om det er balanse mellom pris og prestisje?


I artikkelserien «Er det verdt pengene?» går vi gjennom den funksjonelle og estetiske verdien til forskjellige eksklusive merkevarer, samt produksjonskvaliteten. Betaler du kun for merkenavnet, eller får du også kvalitet på kjøpet? Vi gir deg svaret!


Da har tiden kommet til en av gigantene innen luksusmote. Med den ikoniske trenchcoaten, equestrian knight og sitt Novacheck-mønster er Burberry et merke med høy gjenkjennelsesfaktor over hele verden.

Det britiske motehuset startet sin spede barndom i hendene på skredderen Thomas Burberry i Hampshire i 1856. Gjennom økt popularitet for sitt slitesterke, og vanntette bomullstoff gabardin, ble Burberry etterhvert valgt som leverandør til den britiske hæren.

Første butikk: T. Burberry & Sons i Basingstoke. Foto: Ukjent (Public Domain)

Gabardin ble også valgt som stoff for soldatfrakkene under første verdenskrig. Dette nye stoffet erstattet ullfrakkene (greatcoat) som ble svært tunge når de ble nedsølt av gjørme og regn. Dette var opphavet til et av dagens mest ikoniske high-end plagg, nemlig trenchcoaten. Eller skyttergravsfrakk hvis du absolutt vil si det på norsk.

Gabardin fikk virkelig god PR da Burberry var klessponsor i Roald Amundsens ekspedisjon til sydpolen i 1911. Populariteten steg massivt gjennom bruk i film, og blant stjerner som Audrey Hepburn og Humphrey Bogart ble sett i trenchcoaten.


Funfact: Det er debattert om Burberry eller Aquascutum fant opp trenchcoaten, men det er uten tvil Burberry sin versjon som er mest kjent i dag.

Burberry Oslo

Det ikoniske rutemønsteret, Novacheck, som Burberry er kjent for, har en litt ullen klang. Den ekstreme populariteten til dette tartan-mønsteret skulle også skape hodebry for luksusmerket. Novacheck var opprinnelig jakkefor, men på grunn av gjennkjennelsesfaktoren begynte Burberry å bruke det som mønster på vesker og klær.

Rundt år 2000 hadde mønsteret blitt en trend blant småkriminell britisk arbeidsklasseungdom (les: chavs). Disse ungdommene kledde seg gjerne i mønsteret fra topp til tå. Især capser var populære, da dette var rimeligste produktet til Burberry. Dette gjorde at merket ble sterkt assosiert med såkalt chav-kultur, noe som var veldig uheldig for et merke som ønsker å fremstå som luksuriøst og eksklusivt. Løsningen ble at de droppet de mønstrede capsene fra porteføljen sin de ti neste årene.

Ill.foto: Pexels.com

Kjendisfavoritt

I dag fremstår Burberry som et eksklusivt luksusmerke, og en skikkelig kjendisfavoritt. Alt fra Hollywood-stjerner til statsoverhoder blir ofte sett med enten klær, vesker eller accessories fra dette britiske motehuset.

I likhet med de andre gamle luksusmerkene fra midten av 1800-tallet: Louis Vuitton, Hermès og Goyard, så vingler merket mellom tradisjon og moderne harryfaktor. Når det gjelder Novacheck-mønsteret, så er det uten tvil noe av det mest ikoniske innen luksusmoten, men det er lett at det blir for mye av det gode.

Dyrt – men holder verdien godt

Et raskt søk på internettets mange bruktmarkeder viser at Burberry-produkter, da spesielt vesker, har et relativt lavt prisfall, noe som er positivt med tanke bærekraftighet og gjenbruk. Det er stive priser, men gjerne kler du beholder hele livet.

På tross av svingende produksjonkvalitet med helning mot over norm, så kan ikke veskepriser på 10.00 kr og oppover eller gabardintrenchcoater til 16.000 kr forsvares. Burberry er en smakssak, men spørsmålet er om det smaker mer enn det koster.


Del saken med noen som trenger det!