Foto: dconvertini/ Flickr

Ti funfacts om Island

Et yndet reisemål for eventyrlystne nordmenn, vårt naboland over havet, vår medlemsfelle i EFTA, Björks hjemland. Kan du dette om Island?


1.Island er storkonsumenter av Coca-Cola – de er faktisk et av landene i verden som drikker mest av denne brune leskende drikken.

2. En av verdens yngste øyer er islandske Surtsey. Den steg opp fra havet mellom 1963 og 1968 etter en mengde vulkanutbrudd. Men det er lite sannsynlig at du noen gang får besøkt øya, for det er kun enkelte forskere som har adgang.

3. Island har verdens tredje høyeste prosentandel med tilgang til internett, etter Quatar og Kuwait – hele 99% av befolkningen er tilkoblet. I Norge er tallet 96,5%.

annonse:

4. Telefonkatalogen deres er alfabetisk på fornavn istedenfor etternavn.

5. Den første som permanent bosatte seg på Island var nordmannen Ingólfr Arnason i år 874, ifølge Landnámabók. Flere nordmenn fulgte etter og tok med seg Gæliske slaver. Det er etterkommere av disse som lever på Island idag.

6. Island er helt fri for mygg (men knott har de).

7. Det finnes heller ikke passasjertog her.

8. Island er det eneste NATO-landet og et av få land i verden som ikke har militære styrker. De har kystvakt, og ellers har de avtaler med NATO, USA, og sine nordiske naboer om hjelp dersom de skulle trenge det noen gang.

9. De drives nesten utelukkende av fornybar energi. Energien kommer fra blant annet geotermisk aktivitet som finnes naturlig i landet, samt vann- og vindkraft.

10. Det eneste landpattedyret som fantes på øya da de første menneskene kom var fjellreven.


Del saken med noen som trenger det!