Sommerlesing kan gjøres både inne og ute. Ill.foto: Pedro Ribeiro Simões/Flickr

LISTE: Sommerens bokfavoritter

Du trenger ikke dra noe sted i sommer - med bøker er du alltid på reise!


Bokanbefaling: Sommer – en deilig tid med fri, utelek, bading, sol, regn, og bøker. Masse bøker! Både til store og til små. Du har kanskje allerede bunkret opp en god stabel med ferielektyre, men dersom du ikke har det, eller om du bare vil ha mer, har vi noen tips til lesestoff vi synes bør nytes av mange i sommer:

 

Morderens ape – Jakob WegeliusMorderens ape

Det er natt i Lisboas havn. En mann løper for livet, men forfølgeren er for rask. Et basketak finner sted, og snart faller Alphonse Morro ned i de kraftige strømmene i Tejo, Portugals lengste elv. Vitner til hendelsen hvisker – det har skjedd et mord. Rykter om mordet spres raskt, og snart vet alle at et sted i havnekvarterets mørke gater gjemmer det seg en blodtørstig menneskeape, apen til mannen som drepte Alphonse Morro – morderens ape. 

Dette er en helt fantastisk barnebok, og jeg anbefaler den for alle voksne også. Det er en frittstående oppfølger til boken Legenden om Sally Jones, som kom for noen år siden, som forøvrig også anbefales varmt. Forfatter og illustratør Jakob Wegelius skaper en magisk stemning som sender leseren til Lisboa på starten av 1900-tallet. Du kan kjenne lukten av hav og parfyme, høre vakre, vemodige fadoer akkompagnert av klimprende gitarer. Dette er den beste boken jeg har lest på lenge – en av bokhyllens skatter.

 

Anna og det franske kyssetAnna og det franske kysset – Stephanie Perkins

Amerikanske Anna blir sendt på internatskole i Paris av sin nyrike, snobbete forfatterpappa. Hun er alene i et fremmed land, med et fremmed språk. Men dette hindrer henne likevel ikke å raskt skaffe seg en liten vennegjeng, deriblant vakre St. Clair – verdens kjekkeste gutt. Selvfølgelig har han kjæreste, men Anna klarer likevel ikke å unngå å tro at han kanskje er litt interessert i henne også. Vennskapet utvikler seg, men en ekstern hendelse gjør at ting blir litt vanskeligere for Anna.

En klassisk, søt kjærlighetsroman for ungdom (og voksne). Hvem kan vel ikke motstå ung romantikk i kjærlighetens by? Dessuten, hvis du liker denne, er det to bøker til i samme serie – Lola og gutten i nabohuset, og Isla og den store kjærligheten. Ja, dette er veeeldig søtt. Men trenger vi ikke det av og til?

 

En glo i asken – Sabaa TahirEn glo i asken

Laia og Elias vokser opp i helt forskjellige deler av et militant, dystopisk samfunn. Laia er en av folket, de undertrykte, mens Elias er beste soldat i militærakademiet. Begge ungdommene ønsker frihet mer enn noe annet, men i et imperium som straffer ulydighet med døden er dette en nesten umulig kamp.

Dette er en ekstremt kul roman. Velfortjent kåret til årets beste bok i 2015 av Amazon. Selv om dette er klassifisert som en ungdomsbok, vil jeg anbefale den til alle voksne. Denne boken er ikke bare trykte ord på papir, den er en følelse. En følelse du kommer til å sitte igjen med lenge, og som kommer til å dukke opp hver gang du senere tenker på boken.

 

VingebelastningVingebelastning – Helga Flatland

Andreas er 30 år, han er et kroneksempel på sin generasjon  – generasjon meg, der alle har blitt fortalt at de kan bli akkurat det de har lyst til å bli. Hva så når livet ikke svarer helt til forventningene? Andreas blir fanget opp av psykiatrien og blir sykemeldt, en tilstand han trives godt med. Sammen med psykologen går han gjennom livet sitt for å finne svar og grunner til hvorfor livet tok de vendingene det tok, hvorfor han ikke er like lykkelig som han forventet å være.

Helga Flatland er en mester i å skildre menneskers forskrudde tanker og handlinger. Andreas er  selvbevisst, snill og følsom, men også irriterende ansvarsløs og overanalyserende. En interessant og annerledes roman fra forfatteren bak Bli hvis du kan – trilogien.

 

Den hemmelige dagboken til Hendrik Groen, 83 1/4 årHendrik Groen

Hendrik Groen bor på et eldresenter i Amsterdam. Han er en gammel mann, men er forfriskende ung til sinns! Sporadiske spillopper og morsomme påfunn på eldresenteret lyser opp hverdagen hans, som ellers består av formkake, sikkel og sakte forvitring. At beboere dør, hører ikke til sjeldenhetene. Det er heller en høyst uvanlig uke dersom ingen begravelse har funnet sted. Hendrik har en del venner på senteret, og sammen stifter de klubben Ikke Mett av Dage (IMEDA). Dette er en klubb for de livslystne, som ønsker å oppleve kultur og glede, selv på sine eldre dager. Hendrik finner stor glede i IMEDA. Kanskje finner han en kjæreste til og med?

Årets søteste bok om gamle mennesker – det er denne. Den er så god, og så humre-morsom, at jeg blir glad bare av å tenke på den. Inkontinens, eldrehjemsmat og bukser med press kan faktisk være morsomt å lese om.

 


Del saken med noen som trenger det!