Vikuña-ull er det sjeldneste, fineste og derfor også dyreste, stoffet i verden. Vikuñaen er en slekning av lamaen, og finnes kun i Andesfjellene. Den regnes ikke som en utrydningstruet art, men den trenger konstant beskyttelse fra ulovlig jakt og tap av habitat. Myndighetene i Peru har en garantiordning som sikrer at dyrene ikke blir klippet oftere enn de må, og at de alltid skal slippe ut i det fri igjen. De sikrer også at en stor del av profitten på pelssalget går til de lokale landsbyene.
Utsatt dyr
Selv med godt vakthold er ulovlig jakt fortsatt et problem, og det er noe av grunnen til at flere land har forbudt innføring av vikuña-pels til sitt land. For å prøve å unngå snikskytterproblemet samler lokale dyrene sammen hvert år og klipper de som har pels lengre enn 2,5 cm (hvert dyr klippes ca. hvert tredje år).
På 60-tallet var det nære på for dette flotte fjelldyret. På grunn av jakt uten restriksjoner var populasjonen nede i 6000 individer, så det ble satt igang tiltak for bestandøkning. I tillegg til at det ble forbud mot handel med vikuña-ull, ble det trent opp en gruppe mennesker som skulle beskytte dyrene mot ulovlig jakt. Bestanden økte raskt, og da de på 90-tallet var oppe i 125.000 individer, ble handelsforbudet opphevet.

Finfibret varme
Fibrene på vikuñaens pels er en av de fineste pelsfibrene i verden (finheten kan sammenlignes med angora og kasjmir), og dette er en av egenskapene som gjør ullen ekstra varm. Det samme er utformingen av pelsens luftfylte hårfibre. De er tapetsert med et lag av skjell som kan lukke seg og fange luften på innsiden. Dette fører til et ekstra lag med isolasjon, som hjelper vikuñaen til å holde en perfekt temperatur i høyden.
Dyrene produserer kun 0,5 kg pels i året, så det må noen dyr til før det blir en genser ut av det, men skaffer du deg et plagg av denne eksklusive ullen, er du en av ganske få i verden som har det.
Vil du heller bruke klær laget av vanlig saueull, kan du sjekke ut norske Amundsen Sports.