The times har laget en liste over de hundre beste barnebøkene som noensinne har kommet ut (gjelder nok i hovedsak Europa og USA). Det er ikke alle som har vært like populære her i Norge, og flere av moralene bak historiene er nok utdatert, men her er et lite utvalg fra listen:
- Where the wild things are ( på norsk: Til Huttetuenes land). Denne internasjonale suksessen, skrevet av Amerikanske Maurice Sendak i 1963, handler om en gutt som heter Max. Han tar på seg et ulvekostyme, og plutselig er rommet hans transformert til en tett jungel, der det bor mystiske skapninger!
- The giving tree (På norsk: Det gavmilde treet). Shel Silversteins grønne skatt ble publisert i 1964, og har siden den gang blitt oppnevnt i utallige lister over gode bøker for barn. Boken handler om forholdet mellom en gutt og et tre, og hva treet er villig til å ofre av seg selv for at gutten hennes skal bli lykkelig.
- Madeline (På norsk: Madeline), ble skrevet av østerrikske Ludwig Bemelmans i 1939, og handler om en fransk kostskole. Her går syv år gamle Madeline, som har rødt hår og er en utadvendt og nysgjerrig liten jente.
- The story of Ferdinand (På norsk: Historien om oksekalven Ferdinand), fra 1936, er forfatter Munro Leaf’s mest kjente bok. Vi kjenner historien best fortalt i Disney-format, og ser klippet om fredelige Ferdinand som bare vil lukte på blomstene på nrk hver julaften.
- The Lorax (På norsk: Loraxen). Dr. Seuss har mange kjente barnebøker bak seg, men mest kjent er nok historien om Loraxen, som han skrev i 1971. Boken har et underliggende miljøfokus, for Loraxen er nemlig trærnes vokter, og passer på at ingen kutter ned trærne i skogen.
- I want my hat back (På norsk: Jeg vil ha tilbake hatten min), er av nyere tid. Den kanadiske forfatteren Jon Klassen skrev denne i 2011, men allerede har den fått status som en av verdens beste. Noen har tatt hatten til bjørnen, og han vil ha den tilbake, så han oppsøker flere dyr som alle hevder sin uskyld.
- A bear called Paddington (På norsk: Bjørnen Paddington). Skrevet av britiske Michael Bond i 1958, som første historie i det som skulle bli tretten bøker. Bjørnen Paddington får navnet sitt etter at familien Brown finner han, foreldreløs og forlatt, på Paddington togstasjon, og bestemmer seg for å adoptere ham.
- Tikki Tikki Tembo (På norsk: Tikki Tikki Tembo), ble skrevet i 1958. Dette er den fiktive historien om hvorfor kineserne har så korte navn. Forfatter Arlene Mosel forteller om en kinesisk gutt som ramler oppi en brønn. Broren hans skal hente hjelp, men sliter å få frem problemet på grunn av brorens lange navn.
- The Gruffalo (På norsk: Gruffaloen). Britiske Julia Donaldson skrev om Gruffaloen i 1999, og siden har den søte figuren vært en av barnas favoritter. Historien om den tøffe og smarte musen som lurer alle dyrene i skogen til å tro at det finnes et skummelt monster som heter Gruffalo, går på rim og er en fin og finurlig fortelling.
- The hungry caterpillar (På norsk: Lille larven Aldrimett). Amerikanske Eric Carle skrev denne boken i 1969, og den ble raskt en klassiker som sikkert alle norske barn har bladd seg gjennom. Denne larven blir altså aldri mett, selv om den gjennomgår et etegilde uten like.
- Pippi Långstrump (På norsk: Pippi Langstrømpe), ble skrevet av Astrid Lindgren i 1944. Navnet Pippi var det Lindgrens lille datter Karin som fant på. Pippi er jo, som de fleste vet, verdens sterkeste jente, og når denne styrken kombineres med ekstrem eventyrlyst, kan man jo tenke seg at Pippi havner oppi litt av hvert av eventyr.
- L’Histoire de Babar le petit éléphant (På norsk: Historien om Babar, den lille elefanten). Franske Jean de Brunhoff skrev og tegnet den første historien om Babar i 1947, inspirert av sin kones fortellinger til barna når de trengte trøst. Babar reiser fra jungelen til storbyen, for så å reise tilbake og fortelle de andre elefantene hvilke fordeler sivilisasjonen kan ha for dem.
- The Day the Crayons Quit (Dagen fargeblyantene streiket) av Drew Daywalt. Duncans fargeblyanter har fått nok. Hver og en har sitt å ta opp med Duncan. Blå er for eksempel lut lei av å bare bli brukt til himmel, Svart mener den er ment for mer enn bare omriss, og Brun føler seg bare ikke verdsatt.
- The Tale of Peter Rabbit (Eventyrene om Petter Kanin). Beatrix Potter skrev seg inn i britisk klassikerhistorie da hun i 1902 utga denne vakre boken. Petter er en vilter liten krabat som roter seg opp i mye, men som alltid finner veien trygt hjem igjen.
- Goodnight moon (På norsk: God natt måne). Repeterende bilder fra det samme grønne rommet kan kanskje virke kjedelig, men barnet legger merke til variasjonene og kan forklare og prate. Kjempefint for de små som nettopp har begynt å sette sammen flere ord. Dessuten er det en liten mus som flytter seg for hver side som barnet synes det er artig å følge med på.
Ønsker du å se hele listen kan du finne den her.
Vil du få tips til andre gode barnebøker kan du se på denne listen.