Stortinget: Gulbrand og Sivert hugget ut de to løvene som står der i dag. FOTO: Folkepressen.no

Gulbrand i Lia ble dømt for falskmynteri og knivdrap – Så hugget han ut løvene ved Stortinget

I følge nettsidene til Stortinget var han sannsynligvis tjukk og stygg.


Gulbrand var en dyktig treskjærer, men i følge nettsidene til Stortinget var han sannsynligvis også tjukk og stygg.

En dag i 1856 i Bergen fant Gulbrand og en kamerat ut at de skulle trykke opp falske penger. Prosjektet havarerte rimelig fort siden pengene ikke så ekte ut. Kameraten, som forøvrig het Knut, sa han ville angi Gulbrand til politiet dersom han ikke betalte ham 100 speciedaler. (Omregnet fra kursen i det nærmeste årstallet vi fant, 1875, tilsvarer dette omtrent 20.000 kroner i dag).

Gulbrand satte seg til motverge og mente det var en dårlig deal. Argumentasjonen eskalerte og Gulbrand vant overlegent etter å ha stukket Knut med kniv 13 eller 14 ganger og skåret over halsen hans. Liket til Knut ble rullet ned en skråning, og Gulbrand fortalte kona til Knut at han hadde reist til Amerika.  Dyktige etterforskere fra «CSI Gamle Dager» arresterte ham dagen etter, og han ble dømt for alt han hadde gjort, og planen var at han skulle sitte på Akershus festning til han døde. Slik gikk det altså ikke.

<strong>Stortinget:</strong> Bygget der Olemic er president. FOTO: Folkepressen.no
Stortinget: Bygget der Olemic er president. FOTO: Folkepressen.no

Gulbrand og Sivert

Den anerkjente billedhuggeren Christopher Borch hadde besøkt Akershus Festning som barn, og var fascinert av fangene. Tilfeldigheter ledet til at han ruslet rundt på tunet der en dag og fikk øye på noen flotte trefigurer. Tilsynelatende skal han ha spurt en innsatt om hvem som hadde laget figurene, og svaret han fikk var: «Det er han Gulbrand i Lia, det!». Der kom dét uttrykket fra.  Lia referer til terrenget rundt Gården Mørstad i Valdres, der Gulbrand kom i fra. Gulbrand ble så lærlingen til Christopher Borch, og ble etterhvert en riktig dyktig steinhugger, tegner og treskjærer.

Da Christopher Borch fikk i oppdrag å lage noen flotte utsmykninger utenfor Stortinget, var allerede løvene etablert som symbol i Norge. Symbolbruken dukket opp rundt år 1200. Løvene var et kongesymbol i Europa, og vi kunne ikke være noe dårlige enn andre kongeriker – de hadde tross alt løver i sine riksvåpen. Så da var det naturlig at løver, på tross av at svært få nordmenn noen gang hadde sett en løve, var det naturlige valget av statuer utenfor Stortinget.

Da man kom til selve uthugging av løvene engasjerte Christopher Borch fangene Gulbrand Eriksen Mørstad og kar som het Sivert. De to mennene jobbet hardt hver dag, og prosjektet tok tre måneder fra idé til ferdig løve. I dag hviler løvene som rikets voktere utenfor Stortinget i Oslo.


LES OGSÅ: Han var blind på det ene øyet, døv på det ene øret og haddde Tourettes syndrom – Den engelske ordbokens far.


Ble benådet

Det er ukjent hva som skjedde med Sivert etter uthuggingen. Gulbrand var i alle fall lei av å sitte i fengsel på livstid, så han ba om benådning av kongen.  Den tredje gangen fikk han tommel opp, og flyttet ut av fengselet og inn med kona, Ingeborg. De bodde i en leilighet på Grünerløkka med sønnen Erik, så da flyttet han egentlig sammen med ham også. Han fikk seg virke som tegnelærer og livet så fantastisk ut. Så døde kona.

Da reiste Gulbrand til Chicago, og ble der.

 

 


Del saken med noen som trenger det!