Ytterst på Holmen i Stavanger finner du boutique hotellet Eilert Smith. Det er både et særdeles eksklusivt hotell, og en av byens flotteste arkitektoniske perler.
Bygget ble opprinnelig tegnet i 1937 av Stavanger-arkitekten Eilert Smith, og var oppført som salgslokaler for Rogaland Felleskjøp. Den funksjonalistiske bygningen i armert betong har $fått nytt liv som boutiquehotell og stjernerestaurant.

Ved ombygging til hotell var det behov for å utvide bygningen ved å legge til to etasjer. For arkitekt Pål Trodahl har det vært viktig å vise respekt for bygningens opprinnelige design og utforming når man skulle planlegge renoveringen.
I stedet for å følge trenden med å lage et tydelig skille mellom gammelt og nytt, ville arkitekten legge til to nye etasjer som sømløst fusjonerer med det arkitektoniske uttrykket hos den eksisterende bygningen. Idéen er at det nye påbygget skulle kunne vært en del av det opprinnelige designet.
Bevart funksjonalisme
I dag er Nordbøgata 8 en av de siste gjenværende funkisbygningene i Stavanger fra 1930-tallet. 1930-tallet var preget av optimisme, og i Stavanger ble dette funksjonalismens storhetstid. Reguleringsplanen for Stavanger sentrum fra denne tiden baserte seg på funksjonalistiske idéer, og det var fokus på bruksfunksjon, hensiktsmessighet og byggeteknikk, samt innbyggernes rett til lys, luft og grøntarealer.
LES OGSÅ: En kompromissløs weekend i Stavanger
På grunn av Stavangers dårlige økonomi ble bare en liten del av denne planen gjennomført. Derfor finner vi fremdeles så mange små trehus fra 1800-tallet her. Med andre verdenskrig stopper det meste av byggevirksomhet i Stavanger opp, og funksjonalismens storhetstid er over. Dermed står Nordbøgata 8 igjen som et av få, unike funksjonalistiske innslag i byen.

Bygningen følger blant annet funksjonalismens strenge krav til bebyggelsens utforming, med en maksimal høyde på fire etasjer for å sikre at nok lys og luft fikk strømme til i gatene. Trappetårnet med sitt høye, smale vindu og takterrassen med jernrekkverk på toppen er også noen av de funksjonalistiske trekkene som i dag er bevart i bygget i dag.
LES MER Se også listen over Norges mest luksuriøse hotell.
Klassiske modernistiske materialer, som travertin naturstein, messing, marmor og treverk, er å finne i hele bygningen. Disse materialene er bevisst brukt for å forsterke det arkitektoniske uttrykket. Travertin spiller en sentral rolle gjennom hele prosjektet.

I første etasje finner du RE-NAA, Norges eneste restaurant med to stjerner i Michelinguiden. Salen er fokusert rundt et åpent kjøkken, som inviterer gjestene til å observere når kokkene tilbereder.
De neste tre etasjene inneholder hotellrom og suiter av forskjellige størrelser. Alle rommene har sitt individuelle uttrykk og design, med spesialtilpasset innredning og møblement.

Eikund, som også har innredet RE-NAA i første etasje, står også her for en del av møblene, mens lokale møbelsnekkere har laget mye av innredningen. Senger, kjøkken og garderobeskap er laget av Københavns Møbelsnekkeri og spesialtilpasset hvert rom.
De to øverste etasjene utgjør det nye påbygget. Her finner man Eilerts Residence, en 250m2 penthouse suite som er sentrert rundt en spiraltrapp i messing og tre som måler tre meter i diameter.

Over trappen finner man et sirkulært takvindu som sørger for å slippe inn massevis av naturlig dagslys. Fra suiten har man panoramautsikt over innseilingen og Stavangers historiske bybilde.

Alltidfredag.no er et uavhengig livsstilsmagasin, og har ingen kommersielle samarbeid med noen av de ovennevnte bedriftene. Alltidfredag.no kan ikke ta i mot bookinger eller svare på spørsmål om hoteller i Norge, aktiviteter eller utflukter for weekend-reiser i Norge.