PLUSS:
- Stilig design
- Funksjonell og brukervennlig
- Innebygd GPS og pulsmåler
- Akseptabel batteritid (for en smartklokke)
- Nesten vanntett (IP68)
MINUS:
- Ingen støtte for iPhone
- Avhengig av Samsungs trening- og helseapp (S Health)
- Halvdårlig batteritid (for et treningsarmbånd)
OBS: Dette er ikke fitness-trackeren for deg som er blant de mest «hardcore». Om din treningsrutine består av å småjogge opp og ned Bogstadveien mens du leter etter den beste Frappuccinoen, så er dette treningsarmbåndet for deg (og meg). Deltar du på mudruns som Tough Viking og lignende, så bør du heller velge en røffere klokke fra f.eks. Garmin eller TomTom.
Det har skjedd mye på teknologifronten siden interessen for fitness-wearables eksploderte rundt året 2009 (Vi kan minnes den originale Fitbit). Samsung lanserte første generasjon av Gear Fit i 2014, og fikk delte tilbakemeldinger, dels på grunn av knotete drittsoftware og kompatibilitet kun med Samsung-enheter. Det nye armbåndet, Samsung Gear Fit 2 hadde slippdato 10. juni i USA, etter par dager senere i Norge og resten av verden. Nettmagasinet FP har nå testet armbåndet i omtrent en uke med en Samsung Galaxy S7.

Design, funksjonalitet og skjerm

Siden forgjengeren har armbåndet fått en solid oppgradering på designfonten, og den relativt store berøringsskjermen flukter nå med armbåndet. Den forrige versjonen hadde en metallfarget «urskive» og en skjerm som stod noe lenger ut enn resten av armbåndet. Med den nye designen er Gear Fit 2 et slankere armbånd enn forgjengeren, og vi oppleve ingen problemer med at armbåndet hektet seg fast i f.eks klær, vaskemaskindører eller kjøkkenskuffer. Vi har tidligere brukt Fitbit Flex, et armbånd vi stadig opplevde at hektet seg fast i ting. Samsung Gear Fit 2 har også et solid heftesystem gjør at det skal mye til før det løsner fra armen og faller i bakken.
Lyssterk skjerm og aktiveringsbevegelse
Skjermen er klar selv i sterkt dagslys, og man kan stille inn lysstyrken fra 1-10. For utendørs bruk kan man også velge lysnivå 11, eller «utendørsmodus», som er en tidsbegrenset lysmodus for ekstra synlighet. Vi hadde aldri behov for denne funksjonen, og skjermen var godt synlig direkte solskinn ved lysnivå 7. Under normal bruk er skjermen av, men kan aktiveres ved å trykke på en av de to knappene på høyre side av «urkassen».
En av våre favorittfunksjoner er at man kan også aktivere skjermen ved å gjøre en håndbevegelse. Denne aktiveringsbevegelsen tilsvarer en håndleddsvridningen man gjør når man skal titte på armbåndsuret. Dette er veldig praktisk under f.eks jogging når man skal undersøke nåværende puls eller avstanden man har løpt.
Det forrige treningsarmbåndet fra Samsung hadde en noe klønete skjerm med horisontal visning, men dette har blitt løst nå ved elementene på skjermen kun vises vertikalt. Skjermen er forøvrig en super-AMOLED-skjerm med oppløsning på 216 x 432 bildepunkter.
Smartklokkefunksjoner
Med muligheter til å motta vibrasjonsvarslinger fra telefonen, så fungerer Samsung Gear Fit 2 på mange måter som en smartklokke. Vi opplevde det som både enkelt og praktisk at man kan motta varsel om SMS, taleanrop, Facebook-hendelser og alle andre varsler fra telefonen. Armbåndet har ingen mikrofon eller høyttaler, og er paret med telefonen via blåtann. Det betyr at man ikke kan svare på anrop eller benytte armbåndet uten at telefonen er med i bilen eller lomma. Du kan svare på SMS og meldinger på facebook-chatten ved å benytte maler som man forhåndsbestemmer i Gear-appen. Dette var en morsom måte å svare på meldinger på!
Hardware, software og sånt
Det ligger mange tall bak dette, og armbåndet har mye RAM, en sterk prosessor på 1Ghz, men dette kan du lese mer om på en annen side. Det som betyr noe for oss er om brukergrensesnittet er raskt, sømløst og kult. Dét er det. Samsungs egne Tizen-OS har sterke kontrastfarger på en svart bakgrunn, og skjermene responderer raskt på både de to trykknappene på siden og kommandoer på berøringsskjermen.
En ulempe for mange kan være at armbåndet samkjører med Samsung sin egen trening- og helseapp, S Health. Denne appen inkluderer både skrittelling, søvnanalyse, vanninntak, vekt, samt mange andre aspekter ved helsen. Selv om appen har tatt en helhetlig tilnærming til fitness-tracking, vil nok mange foretrekke sine eksisterende apper som MyFitnessPal, RunKeeper, Strava eller tilsvarende.
I S Health legger du inn informasjon som høyde, alder, kjønn (triggered?) og vekt. Gjennom disse dataene kan S Health regne ut din basalmetabolisme. Altså, hvor mange kalorier (kcal) du forbrenner i løpet av 24 timer. Det er her Gear Fit 2 kommer inn i bildet – For armbåndet registrerer automatisk hvilke aktiviteter du bedriver.
Vi opplevde at i løpet av en dag ble både hagearbeid og rydding registrert som «lett aktivitet», mens EM-kampen kl. 21 ble registrert som inaktiv tid. Når man setter i gang med en fysisk aktivitet, som f.eks. løping vil armbåndet automatisk klokke inn tiden du løp, og gi deg relevante data som puls, tid og avstand. Hver dag kan du se en oversikt over kaloriforbruk og aktivitetsnivå i løpet av det siste døgnet (og foregående døgn). Vi opplevde dette som både morsomt og informativt. Kult av Samsung!
Batteritid som er både bra og dårlig
Samsung Gear Fit 2 har et batteri på 200 mAh, (Samsung Galaxy S7 har over 3.000 mAh, og iPhone 6 har 1.810 mAh, til sammenligning), men nok tall. I følge Samsung betyr dette at armbåndet skal ha en batteritid på opptil fire dager. Dette har ikke vi merket noe til. Etter to dager med kontinuerlig bruk, er batteriet nær sagt utladet og armbåndet må settes i den nesten-trådløse-dockingstasjonen. Ikke at dette er en dårlig batteritid – for Gear Fit 2 er tross alt en smartklokke, og da er to dager ganske bra. Man lader jo telefonen sin hver eneste dag, så hvorfor ikke lade mer (lixxxm). Til sammenligning skal visst også konkurrenten Fitbit Blaze ha lovet en batteritid på opptil fem dager, men også blitt utladet etter to.
Da vi brukte Fitbit Flex, kunne vi gå nesten en uke uten å lade armbåndet. Her bestod skjermen kun av fem hvite prikker som lyste opp etterhvert som man nærmet seg skrittmålet, så kan ikke akkurat sammenlignes. Om vi hadde vurdert Gear Fit 2 utelukkende i forhold til andre fitness-armbånd, hadde det kommet dårlig ut på batterilevetid, men da armbåndet har mange likheter med smartklokker med oprativsystemene Tizen og Android Wear, må vi nesten anse dette som en smartklokke. Batterilevetiden er altså bra. Hipp hurra for det!

Pulsmåler som går hele dagen
På armbåndets underside (eller bakside?) sitter det en fancysmancy Heart Rate sensor, som måler pulsen sånn cirka hvert femte minutt gjennom hele dagen (og natten). Denne fungerer godt, og under treningsmodus måles pulsen kontinuerlig, og man kan få signaler om når man ligger for høyt eller lavt.
Innebygd GPS og musikkspiller
En av de mest spennende oppdateringene er treningsarmbåndets innebygde GPS, som gjør at du kan la telefonen ligge hjemme når du er på joggetur. Gjennom fitness-appene på armbåndet kan du logge løpeturene og andre aktiviteter. Jeg opplevde at GPS-signalet til Samsung Gear Fit 2 var presist, og tok kort tid å finne etter oppstart. Vi holdt oss primært i området Oslo, Fornebu og Bærum under testperioden, og alle dagene var trackingen presis.
Samsung Gear Fit 2 skilter med 4 GB minne, hvorav halvparten blir brukt til fjas og systemfunksjoner, slik at du har 2 GB minne til å lagre dine musikkfiler. Da armbåndet ikke har noen høyttaler eller minijack-høl, kan du ikke spille av musikk direkte, men du må koble til en blåtann-høyttaler eller trådløse hodetelefoner. Vi testet kun med ekstern høyttaler, og paring foregikk raskt og intuitivt gjennom bruk av armbåndets menysystem.
Dommen
Med en pris på omlag 2.000,- kroner, og innebygget GPS, er Samsung Gear Fit 2 et fullverdig alternativ til dyrere GPS-trackere. Armbåndet er lett og har en stilig design, og kan brukes hele dagen uten problemer. Vi merket allikevel behovet for å lade denne noen minutter hver dag, noe som passet fint å gjøre mens man tok morgendusjen, da armbåndet burde holdes unna vann (stoler ikke helt på den IP68-ratingen). Et morsomt og funksjonelt treningsarmbånd som motiverer deg til å bevege deg mer, og gir viser deg fremskrittene i form av at du kan følge med på hvilepulsutviklingen eller at tiden du bruker på å løpe kilometern.
Dette er et livsstilsarmbånd for deg som ikke ønsker en fullverdig smartklokke, men er nysgjerrig på teknologien, samt syns det er artig å følge med på egne prestasjoner under trening. Vi vil ikke anbefale Gear Fit 2 til de mest dedikerte idrettsutøverne, men funksjonene er mange- og detaljerte nok til at den gjengse mosjonist vil både ha gøy og nytte av Samsung Gear Fit 2. Verdt pengene!
PLUSS:
- Stilig design
- Funksjonell og brukervennlig
- Innebygd GPS og pulsmåler
- Akseptabel batteritid (for en smartklokke)
- Nesten vanntett (IP68)
MINUS:
- Ingen støtte for iPhone
- Avhengig av Samsungs trening- og helseapp (S Health)
- Halvdårlig batteritid (for et treningsarmbånd)
KOMMER SNART

Trådløse ørepropper fra Samsung: Gear IconX
Samsung har varslet at de kommer til å lansere et par ganske unike treningsørepropper i løpet av 2016. Gear IconX er trådløse øreplugger som kan lagre treningsinformasjon og gi brukerne tilbakemelding på treningen mens de løper. Pluggene aktiveres ved å putte dem i øret og gir oversiktlige aktivitetsdata som blant annet distanse, hastighet, lengde, puls og forbrenning av kalorier. Pluggene synkroniseres lett med S Health og har en taleguide som gir øyeblikkelig tilbakemelding på brukerens fremgang.
Med Bluetooth og lagringsplass på opptil 1.000 MP3-filer, kan brukere enkelt trykke på eller sveipe på ørepluggene for å kontrollere musikken.
Gear IconX er tilgjengelig fra tredje kvartal 2016 og vil ha en veiledende utsalgspris på 2299,- NOK.