Flottere kan det faktisk ikke bli. Fantastisk måte å utforske Svalbard på. FOTO: Guro og Monings
Flottere kan det faktisk ikke bli. Fantastisk måte å utforske Svalbard på. FOTO: Guro og Monings

Opplev Svalbard med hund

Skal du til Svalbard finnes det mange spennende måter å utforske den flotte øya på. Hundekjøring er en av de, og er en kjempefin måte for familier å oppleve noe sammen på.


174 shares

Svalbard er kanskje et av Norges mest spesielle steder, både på grunn av sin beliggenhet midt mellom Nordpolen og fastlands-Norge, sin geologi og sitt dyre-og planteliv. Det finnes ikke trær her, reinsdyr går rundt i sentrum av Longyearbyen, og du kan finne fossiler fra 50 millioner år gammel skog.

Familiebedriften Green Dog Svalbard er en av mange tilbydere av utflukter på Svalbard, og kanskje et av de hyggeligste. Spesielt for deg som er glad i dyr. Vil du oppleve det ekte Svalbard fra en slede trukket av en flokk flotte, sterke hunder er turene til Green Dog Svalbard noe for deg!

En flott familie som er glad i alle hundene sine. For en måte å vokse opp på! Foto: Guro og Monings
En flott familie som er glad i alle hundene sine. For en måte å vokse opp på! FOTO: Guro og Monings

Familien bak Green Dog Svalbard består av to voksne, Karina og Martin, og fire barn, Freja, Storm, Saga og Styrk. Alle seks bor på kennelen året rundt sammen med guidene som jobber der, pluss nesten 300 hunder. Familien flyttet fra Grønland til Svalbard i 2011, og barna er oppvokst med hunder rundt seg, og er veldig glad i både dem og livet på kennelen.

Kennelen på Green Dog Svalbard. Hver hund har sitt eget lille hus med navneskilt. FOTO: Carsten Egevang
Kennelen på Green Dog Svalbard. Hver hund har sitt eget lille hus med navneskilt. FOTO: Carsten Egevang

Green Dog Svalbard har fått navnet sitt etter hundene – de er en blanding av husky og grønlandshund, og er ekstremt sterke og utholdende. Den store kennelen er delt opp i mindre kenneler, slik at hver guide har sin egen kennel med 30 hunder (6 hundespann) i hver. Guidene bruker kun sine egne hunder på turer, de kjenner hverandre godt og kan stole på hverandre.

Guidene bruker mye av tiden sin sammen med hundene. De bruker kun sine egne hunder når de kjører. FOTO: Jan Hvizdal
Guidene bruker mye av tiden sin sammen med hundene, og bruker kun sine egne når de kjører. FOTO: Jan Hvizdal

Følelsen av noe ekte

Du bør ikke være redd for hunder hvis du skal på en av Green Dog Svalbard sine utflukter. Det første som møter deg når du hopper ut av bilen framme på kennelen er ivrig, øredøvende hundeglam. Alle hundene på kennelen håper det er de som nå skal ut på tur, så lydnivået holder seg høyt frem til de utvalgte til dagens utflukt legger av sted.

En fellesnevner for alle hundesledeturene er at dere selv må få dyrene fra huset sitt bort til sleden, og feste dem. For mange vil dette være en ganske stressende opplevelse, men dette er også noe av det som gjør turen så spesiell og ekte, gir deg mestringsfølelse og er noe du vil huske for alltid.

Du får låne varmedress, votter, lue og støvler på kennelen, og det trengs! Både fordi det er kaldt å stå/sitte stille på sleden, men også på grunn av viltre hunder som hopper opp på deg når du hilser på.

Litt husky, litt grønnlandshund. Fantastiske dyr. FOTO: Daniel Stilling Germer
Litt husky, litt grønnlandshund. Fantastiske dyr. FOTO: Daniel Stilling Germer

Turer for alle

Green Dog Svalbard har mange turer å velge mellom, med ulik varighet og destinasjon. Felles for alle er at du blir plukket opp og levert på hotellet, transportert med bil til og fra kennelen i Bolterdalen. På de fleste turene trenger du ingen forkunnskaper eller erfaring, ei heller være i toppform. Barn helt ned i 6-årsalderen kan være med på mange av turene, men gravide frarådes å være med på hundekjøring.

Det er ikke alle utfluktene som går hele året, så sjekk tidsrommet for turen før du bestiller. Dette har med blant annet mørketid og snømengde å gjøre. Med Green Dog Svalbard kan du få oppleve blant annet nordlys, en bortgjemt isgrotte under bakken, fjelltur, og fossiljakt. Her er et utvalg av aktivitetene Green Dog Svalbard tilbyr:


Roald Amundsen døde i en flyulykke over Svalbard. Klærne som bærer hans navn er flotte, men er de verdt pengene?


Fossiljakt med kløvhund

Fossiljakt med Longyearbyen i bakgrunnen. Finner du et fint fossil kan du ta det med deg hjem! FOTO: Daniel Stilling Germer
Fossiljakt med Longyearbyen i bakgrunnen. Finner du et fint fossil kan du ta det med deg hjem! FOTO: Daniel Stilling Germer

Du hentes på hotellet, enten klokken 9 eller klokken 15, og blir kjørt opp til Nybyen et par kilometer sør for Longyearbyen. Herfra går man til fots opp mot de to breene som ligger øverst i Longyeardalen – Larsbreen og Longyearbreen. Ved Longyearbreen kan man finne plante-og dyrefossiler som kan være 40 – 60 millioner år gamle. Guiden har med hammer og beskyttelsesbriller til alle, og finner du noen spennende fossiler kan du ta dem med deg hjem! Turen varer i rundt tre timer, og passer for de fleste som er gode til beins (ulendt terreng), og for de som er over seks år.

Foxfonna vandretur

Utsikten er upåklagelig fra høyden. FOTO: Daniel Stilling Germer
Utsikten er upåklagelig fra høyden. FOTO: Daniel Stilling Germer

Dere blir hentet ved hotellet rundt klokken 10 og kjørt til kennelen. Turen starter med bil derfra og opp til gruve 7, som ligger på 400 moh. Herfra går man til fots langs Foxfonnabreen, ned til en koselig hytte, der det serveres et godt måltid. Deretter går turen ned mot Adventdalen og kennelen, og transport tilbake til hotellet. Varigheten på turen er rundt seks timer, og passer for alle som er i normalt god form, og er over 12 år.

Med hundeslede til Foxdalshytta

Foxdalshytta. Koselig å tilbringe natten i en varm og god hytte. FOTO: Guro og Monings
Foxdalshytta. Koselig å tilbringe natten i en varm og god hytte. FOTO: Guro og Monings

«Det beste av Svalbard på to dager». Du blir hentet ved hotellet klokken 9, får på varmt utstyr på kennelen og spenner opp hundene. Første stopp er den fantastiske smeltevannsgrotta i Scott Turner-breen – den er verdt turen i seg selv (det er en annen tur som kun tar deg til denne grotta), så går turen videre til Foxdalen, der natten skal tilbringes i en koselig liten fangsthytte. Soveposer og liggeunderlag finnes på hytta, og guiden har med mat. Neste dag går hjemreisen over Jansonhaugen i spennende terreng, før dere leveres tilbake på hotellet mellom klokken 15 og 18 – avhengig av føret. Turen passer for alle fra åtte år.

Tredagers ekspedisjon med hundeslede

Sterke og ivrige. Hundene elsker å trekke, og er gladest når de er ute på tur. FOTO: Daniel Stilling Germer
Sterke og ivrige. Hundene elsker å trekke, og er gladest når de er ute på tur. FOTO: Daniel Stilling Germer

Dette er den samme turen som turen til Foxdalshytta, men istedenfor å reise hjem på dag to, fortsetter turen mot Adventdalen, Eskerdalen og kanskje Sassendalen i variert terreng, før natten tilbringes i Juvahytta. Her mates og stelles hundene. Dagen etter fortsettes mot vest, opp i Helvetiadalen, før Bolterdalen og kennelen igjen. Ved denne turen er det også avhengig av været når man kommer tilbake, men som regel mellom 15 og 18. Turen passer for alle fra 12 år.

Nordlyssafari med hundespann

Tenk å se nordlyset på et sted som Svalbard. Magisk! FOTO: Francisco Mattos
Tenk å se nordlyset på et sted som Svalbard. Magisk! FOTO: Francisco Mattos

Dette er kanskje den vakreste av alle turene til Green Dog Svalbard; En firetimers sledetur innover i Bolterdalen med hodelykt. Etter å ha kjørt en stund skrur alle av hodelyktene sine, og er det skyfritt vil man kunne skimte de vakre omkringliggende fjellene og landskapet rundt. Er man ekstra heldig kan man også få sett nordlyset. Ingen forkunnskaper trengs, og turen passer for alle fra seks år. Etter turen serveres varm drikke i tømmerstua på kennelen, og du har mulighet til å hilse på valpene i valpegården.


Er du glad i å reise i eget land? Prøv vårt forslag til en weekend i Stavanger.Alltidfredag.no er et uavhengig livsstilsmagasin, og har ingen kommersielle samarbeid med noen av de ovennevnte bedriftene. Alltidfredag.no kan ikke ta i mot bookinger eller svare på spørsmål om hoteller i Norge, aktiviteter eller utflukter for weekend-reiser i Norge.


Del saken med noen som trenger det!

174 shares