Morsom look: Pallaskatt er en katterase som ikke er så ulik huskatten. Ill.foto: Tambako The Jaguar/Flickr

Verdens kuleste katt

Pallaskatt er en liten og fluffy villkatt fra sentral-Asia.


Pallaskatt, Steppekatt, eller Manul som den også heter, er en liten villkatt som lever i sentral-Asiatiske land, som Mongolia, Kirgisistan, Pakistan, Vest-Kina, og Kasakhstan. Den er omtrent like stor som en vanlig huskatt, men den tykke og ruggete pelsen gjør at den virker kraftig og robust. Bena og klørne er kortere enn på vanlige katter, og ørene er lavere og lenger fra hverandre.

<b>Fluffy:</b> Manulen er både fluffy og majestetisk. <i>Foto: Tambako The Jaguar / Flickr</i>
Fluffy: Manulen er både fluffy og majestetisk. Foto: Tambako The Jaguar / Flickr
TJukk og god: Manulen ser kraftig ut på grunn av den store pelsen. Ill.foto: Daisyree Bakker/Flickr
Tjukk og god: Manulen ser kraftig ut på grunn av den store pelsen. Ill.foto: Daisyree Bakker/Flickr

Manulen holder til i høytliggende steppelandskap. Det er rapportert om katter som holder til i de tibetanske fjell, på over 5000 meters høyde. Kattene bor alene i huler og bergsprekker, og kommer ut for å jakte kun i grålysningen. Da Manulen ikke har så lange ben, løper den ikke så raskt. Derfor er bakholdsangrep den foretrukne metoden å jakte på. Man tror at Pallaskatt er en rase som utviklet seg fra leopardrasen for over fem millioner år siden.

Navnet Pallaskatt har den fått etter tyske Peter Simon Pallas, naturforskeren som først ga en vitenskapelig beskrivelse av kattearten, og ga den sitt artsnavn – Otocolobus Manul. Manulen er den eneste arten i slekten Otocolobus, ordet som betyr mutert øre.

Den norske gaupa er også en villkatt, men med en litt annen kroppsbygning enn Pallaskatten. Sjekk ut de fantastiske bildene fra de norske gaupekameraene her.

Populær på internett

På grunn av sitt flotte utseende har katten fått stor oppmerksomhet på nettet, og man finner mange gode filmer om katterasen på youtube.  Lær mer om Pallaskatten fra denne filmen, eller se dette artige klippet av den nysgjerrige Pallaskatten som lusker ut av hulen sin når den får øye på kameraet.

Sover søtt: Manulen her bor i en dyrehage i Japan. Ill.foto: Pelican/Flickr
Sover søtt: Manulen her bor i en dyrehage i Japan. Ill.foto: Pelican/Flickr

Manulen er klassifisert som en sårbar dyreart, og er en fredet rase. Derfor er den forbudt å jakte på i de fleste land. Dette gjelder imidlertid ikke i Mongolia, der pelsjegere tar omtrent to tusen katter hvert år.

Er du en dyreperson? Overrask venner og familie med dette søte innpakningspapiret!

LES OGSÅ:  Jerven er søt og sterkt en truet art i landet, men måten den blir jaktet på i Norge er umenneskelig

 


Del saken med noen som trenger det!