Hvordan skal CV og jobbsøknad se ut?

Åtte tips til utforming av CV og jobbsøknad! Se gjennom denne listen før du begynner skrivearbeidet!


Det er ikke alltid lett å vite hvordan man skal skrive CV og jobbsøknad. Her kommer noen tips til ting du bør huske på ved utforming.

1 – Font

Ikke bruk disse teksttypene!
Ikke bruk disse teksttypene!

Å velge skrifttype/font for din CV eller jobbsøknad er ikke så vanskelig. Velg noe enkelt og vanlig, helst Times New Roman eller Arial. Disse ser nøytrale og seriøse ut, og vil ikke «forstyrre» leseren. Unngå for all del skrifttypen Comic Sans. Denne ser useriøs og barnslig ut, og bør ikke brukes i et dokument som dette. (Windings er også en type du bør unngå.)

Husk også at du ikke må bruke andre farger enn standarden svart tekst på hvit bakgrunn.

2 – Størrelse

Størrelsen på skriften bør være 11 eller 12. Ikke forstørr skriften for å «fylle opp» siden, det ser ikke bra ut.

3 – Avsnitt

Del opp teksten i avsnitt, slik at leseren får en pause innimellom. Dette ser profesjonelt, oversiktlig og pent ut, og du vil fremstå som en ryddig person.

4 – Lengde på tekst

En søknad bør ikke overstige én A4-side. På én side bør du klare å få frem det du vil formidle. Arbeidsgiveren skal få vite hvem du er, men ikke få en avhandling om ditt liv.

En CV bør også være på omtrent en A4-side, men kan godt være litt lenger uten at det gjør noe.

5 – Oversiktlig

En søknad er arbeidsgiverens første møte med deg, og derfor er det viktig at den ser slik ut at han/hun har lyst til å lese den. Virker den slitsom og rotete, blir den sannsynligvis ikke lest.

6 – Stav riktig (både ord og tegnsetting viktig!)

Dette er ikke greit!
Dette er ikke greit!

Det er veldig viktig å skrive feilfritt. Er du usikker på et ord, slå det opp! Skrivefeil gir et dårlig inntrykk. De mest vanlige feilene er orddelingsfeil, og/å-feil, og dobbeltkonsonant- feil. Vi skal legge ut en artikkel om skrivefeil i løpet av høsten, som du kan titte litt på.

7 – Topptekst/Bunntekst

En topptekst og bunntekst kan se fint ut, men bruk dette kun på CV-en din. En topptekst med navnet ditt og årstall for eksempel, kan virke veldig pent og ryddig. Dette er ikke noe du nødvendigvis må ha med, men det kan se veldig ordentlig ut dersom du gjør det riktig!

8 – Ditt navn og mottakers navn

Ditt navn og adresse og mottakers navn og adresse skal stå øverst i søknaden. Pass på at du skriver riktig informasjon her! Spesielt dersom du bruker samme søknad til flere bedrifter (dette anbefales egentlig ikke å gjøre).


Del saken med noen som trenger det!