TEST DEG SELV: Er du en super-gjenkjenner?

Hvor god er du til å kjenne igjen ansikter? Skriv i kommentarfeltet hvor mange riktige du fikk!


TEST DEG SELV: Ta testen fra University of Greenwich, og finn ut om du har en skjult superevne!

Min samboer og jeg var på en utflukt i fjellene i det sørlige Tyrkia. På denne utflukten var det en full minibuss med turister fra Sverige og Norge, og ingen av gjestene utpekte seg noe spesielt. Flere måneder senere er min samboer på Storbyen kjøpesenter i Sarpsborg. En mann og en dame passerer henne, og hun kjenner de umiddelbart igjen fra den kun fem timer lange utflukten i Tyrkia.

Denne historien er ikke unik, og samboeren min peker ofte ut mennesker vi ser på gaten som “Kusinen til kjæresten til han i klassen til lillebror” og “En venn av datteren kusinen til en venninne”. Hun kjenner igjen ansikter hun enten har sett for mange år siden eller kun har sett en kort periode, som for eksempel på en T-banetur eller på butikken. Har du lignende opplevelser, da er du kanskje en super-recogniser.

Tvillinger
Forskere har funnet ut at den unike evne til å gjenkjenne ansikter i forskjellige situasjoner, lyssettinger eller vinkler er super-recognisers er en medfødt evne, og at mindre 1% av alle mennesker kvalifiserer til betegnelsen super-recogniser. I studiet kommer det også fram at evnen til å kjenne igjen fremmede ansikter er mer en dobbelt så høy hos eneggede tvillinger enn hos toeggede. Studiet konkluderer med at det er gener som bestemmer hvor god du er til å kjenne igjen ansikter, og at evnen er arvelig. Med andre ord – hvis du er en super-recogniser, så er det sannsynlig i at noen i nær familie også er en super-recogniser.

Hva kan en slik skill brukes til?
En slik evne kan benyttes til langt mer enn å gå familie og venner på nervene. Blant annet er det meget praktisk når man skal på slektstreff eller arbeide som lærer. I England har de nylig begynt å benytte super-recognisers til å gjenkjenne kriminelle fra CCTV-opptak. Sjekk også ut youtube-filmer med søkeordet “super-recogniser” eller “super-recognizer”.

TEST DEG SELV: Ta testen fra University of Greenwich, og finn ut om du har en skjult superevne!

Om du får en score på over 10, så er du kanskje en super-recogniser.

 

Skriv i kommentarfeltet på facebook.com/folkepressen hvor mange riktige du fikk. Kanskje det bor en liten super-recogniser i deg?

 

Les mer studien om ansiktsgjenkjennelse hos Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America

 


Del saken med noen som trenger det!