Adoptionspodden: Pablo Paez har startet en podcast for adopterte. Ill.foto: Pablo Paez

Startet egen adopsjonsradio

Mange utenlandsadopterte har en historie å fortelle. Mange tusen har lastet ned podkastene til Pablo.


Tekst: Gilbert Borgen

Foto: Pablo Paez

«Adoptionspodden» er et svensk radioprogram, eller rettere sagt en podkast, som kan lastes ned gratis fra nettet. I programmet møter Pablo Paez (30) fra Göteborg mange spennende personligheter, som den kjente programlederen Klara Zimmergren og standupkomiker Shanti Rydwall Menon. Det mange av programmets gjester har til felles, er at de er adopterte.

Pablo, som selv er adoptert fra Colombia, ville finne ut mer om hvordan andre adopterte oppfattet seg selv. Det var en venn som ga ham ideen til podkasten.

– Ettersom jeg er adoptert, trodde jeg at jeg visste alt om adopsjon, men jeg kunne aldri tatt mer feil, sier Pablo til Adopsjonsforum.

Han forteller at han har lært mye om utenlandsadoptertes selvbilde, identitetsforståelse og hørt mange unike og spesielle livshistorier siden han startet «Adoptionspodden» i januar 2014.

– Det finnes utrolig mange adopterte som har en historie å fortelle. Om alle mulige temaer som fremmedfølelse, rasisme, glede, tanker om egen bakgrunn og følelsen av tilhørighet.

Siden lanseringen har Pablo produsert hele 36 episoder med ulike gjester.

Profesjonell gjennomføring
Pablo arbeider til vanlig som programleder i Sveriges Radio P4, og fritidsprosjektet hans bærer tydelig preg av en profesjonell gjennomføring. Han setter av mye tid til å finne nye intervjuobjekter til «Adoptionspodden» noe som i løpet av det siste året har ført til reising over store deler av Sverige. Når han spiller inn et intervju er det ikke bare å sette seg ned og «prate».

– Jeg legger ned mye tid på forhånd i å gjøre research og lage spørsmål og program for podkasten, forteller Pablo.

Etter at intervjuet er spilt inn kommer arbeidet med klipp og lydmiksing. Resultatet er dyptgående intervjuer med for eksempel nybakte adoptivforeldre eller “up-and-coming”-musikere som Kristin Amparo, hvor både Pablo og intervjuobjektet reflekterer rundt temaer som glede, sorg, identitet og «det å reise tilbake».

– For øyeblikket holder jeg på å forberede et spennende intervju med en jente fra Sør-Korea som er døvblind. For å gjennomføre intervjuet må vi ha med tolk, og jeg ser veldig frem til å møte jenta. Etter det jeg har hørt, er hun tilsynelatende en veldig kul og oppegående person, forteller Pablo.

– Ingen homogen gruppe
– Podkasten får tydelig frem at utenlandsadopterte absolutt ikke er en homogen gruppe, og at vi alle har ulike tanker om våre svært forskjellige opprinnelser. Noen merker lite til at de er adoptert, andre blir stadig minnet på det av folk som påpeker at de ser annerledes ut, sier Pablo.

Shanti Rydwall Menon forteller om hvordan hun og søsknene var de «brune barna» i barnehagen, mens Klara Zimmergren forteller om forventningene og følelsene hun opplevde da hun ble forelder gjennom adopsjon.

Per i dag finnes det ingen tilsvarende prosjekter i Norge, og Pablo oppfordrer alle adopterte som ønsker et talerør, til å starte sin egen podkast og bare «köra på». Da han startet «Adoptionspodden» var han skeptisk med tanke på hvor mange som ville finne temaet interessant. I dag har podkastene hatt flere tusen nedlastninger, og fangruppen på Facebook er voksende, med over 500 medlemmer.

– Jeg lover at et slikt talerør vil bli satt stor pris på av andre utenlandsadopterte, foreldre, søsken og andre ikke-adopterte, forsikrer Pablo.

«Adoptionspodden» er tilgjengelig gratis på adoptionspodden.libsyn.com eller i iTunes.

Artikkelen sto første gang på trykk i magasinet Adopsjonsforum, nr. 1 2015.


Del saken med noen som trenger det!