KRONIKK: Mange ønsker å bli sjef – hvorfor?

Hva er det som gjør at så mange som halvparten vil bli ledere?


I HK-bladet nummer 7 – 2014, side 10 henvises det til en undersøkelse gjort av Opinion for Manpower som viser at over halvparten vil bli ledere, og at hovedgrunnen til dette er høyere lønn og mer innflytelse. (Ill.foto: imagerymajestic/freedigitalphotos.net)

Sendt inn av Camilla fra Akershus. 

Jeg skjønner godt at noen vil ha høyere lønn og større påvirkningskraft, bare synd at dette kun er drømmer som går i knas for de fleste. For over halvparten av folket kan ikke bli ledere eller sjefer, da ville det jo ikke vært noen igjen å være sjef for. Det jeg imidlertid lurer mest på er hvorfor; hva er det som gjør at så mange av Norges befolkning ønsker en høyere stilling og mer penger, og hva er det som gjør at så mange ikke ønsker det.

Ambisjoner. Folk har forskjellig ambisjonsnivå. Enkelte er fornøyde bare de har en eller annen jobb de trives i, og kunne ikke tenke seg noe annet. De trenger ikke mer for å være lykkelige i livet. Mens andre, derimot, har satt seg skyhøye mål for selvrealisering, og livet kan ikke bli perfekt før disse målene er nådd. Det å alltid ville nå høyere, og at det ikke er godt nok før man når toppen, kan være grunnen til at så mange ønsker å bli sjef.

Rastløshet. Andre mennesker kan oppleve at de lett kjeder seg om ting står stille for lenge. Har du hatt samme jobb i to år er det på tide å skifte til noe annet, og man kan jo ikke klatre nedover på stigen. Andre blir fornøyde i samme jobb i hele sin yrkeskarriere, og trives med de samme arbeidsoppgavene de alltid har hatt.

Forventning. Forventningspress fra foreldre, partner eller samfunnslag kan spille en viktig rolle. Er mor og far karrieremennesker som regner med at sønnen eller datteren skal følge deres fotspor, overta familiebedriften eller skape noe eget. Er alle venner og bekjente bedriftsledere, toppsjefer eller selvstendig næringsdrivende? Du kan ikke være “dårligere” enn de andre, og dermed er kun toppstillinger bra nok.

Selvbilde. Enkelte mennesker er nok sikre på at de kunne blitt supre sjefer eller ledere. De har skyhøy tro på seg selv, egen kunnskap og lederevner. Andre derimot er kanskje litt mer usikre på om de faktisk ville passet i en slik ansvarsfull stilling, og noen trives faktisk best med å bli ledet fremfor å lede andre.

Det er sikkert mye mer som spiller inn på hvorfor folk ønsker at de var ledere, folk er forskjellige på så mange måter. Jeg blir glad dersom noen kommenterer innlegget mitt, enten med kritiske spørsmål eller med ting de synes jeg burde hatt med.

 


Del saken med noen som trenger det!