SKJERMDUMP: God Morgen Norge / TV2
SKJERMDUMP: God Morgen Norge / TV2

TV: Norsk Kunnskapsbevis AS snakker på God Morgen Norge

i 2014 var Norsk Kunnskapsbevis AS på God Morgen Norge ogsnakket om hvordan norsk presse skaper et skille mellom hvite nordmenn og mørkhudete nordmenn. Se innslaget!


OBS! Artikkelen ble publisert på nokun.no i 2014, og var korrekt da. Siden kan det være endringer på lover, regler og systemer.

(om videoklippet over ikke kan spilles av, kontakt administrator)

annonse:

22. januar 2014. Kommunikasjonsansvarlig i Norsk Kunnskapsbevis AS, Gilbert Borgen, besøkte i dag tidlig TV2s God morgen Norge for å snakke om medias stigmatisering av nordmenn med utenlandsk opprinnelse.

I dagens God Morgen Norge-sending på tv2 møttes generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, og kommunikasjonsansvarlig i Nokun.no, Gilbert Borgen. Innslaget er et resultat av en kronikk Borgen publiserte på dagsavisen.no forrige uke, der han diskuterte hvordan begrepet «mørkhudet» er feilaktig blitt motpart til «etnisk norsk».Gilbert Borgen, som selv er utenlandskadoptert hevdet i kronikken at «det er fullt lovlig å utlyse en jobb for etnisk norske, siden etnisitet ikke er rasebetinget, og forklarte at begrepet har mistet sitt fotfeste gjennom mangeårig feilaktig bruk i media og offentlig politikk. I dag gikk Borgen i samtale på TV2 med Kjersti Løken Stavrum fra Norsk Presseforbund for å finne ut hvorfor pressen ønsker at «etnisk norsk» skal være begrenset til «hvite nordmenn». Borgen mener pressen skaper et skille mellom «mørkhudete» og «hvite» i det norske samfunnet.-Beprepet etnisitet referer til en folkegruppe som har felles kultur, felles sedvaner og felles verdier, og ikke hudfarge, forteller Borgen på God Morgen Norge.  Kjersti Løken Stavrum forteller at det er svært vanskelig for redaksjoner og journalister å finne ord som ikke generaliserer eller kan virke negativt for noen.

Gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse

Løken Stavrum forteller at sekkebetegnelser som gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse er uheldige, og journalister må kunne klare være mer spesifikke i ordvalg. -Utenlandsk opprinnelse omfatter alle hudfarger, sier Løken Stavrum.

Borgen er enig i at en slik formulering er uheldig, men ikke nødvendigvis støtende. -Jeg er på det som stigmatiserende i den grad av at den tilsier at alle med utenlandsk opprinnelse er kvalifisert til å være “denne gjerningsmannen”.

Innslaget var begrenset til syv minutter, og Borgen tok kun for seg begrepsbruken i forhold til utenlandskadopterte, slik at vi kan skape grunnlaget for videre debatt.

Vi har mottatt god respons på innslaget, som ble sendt både kl. 07:40 og kl. 10:40. Videre kommer Nokun.no tilå fronte forskjellige saker som omfatter rasisme, arbeidsliv og jobbsøkeremner.
Har du forslag til urettferdige forhold i arbeidslivet, jobbsøkerprosessen eller samfunnet som vi burde ta opp? Kontakt oss på post@nokun.no
OBS! Artikkelen ble publisert på nokun.no i 2014, og var korrekt da. Siden kan det være endringer på lover, regler og systemer.

Del saken med noen som trenger det!