Viktig: God håndhygiene er alfa og omega for å holde sykdommen unna! Ill.foto: Antibac

Slik holder du deg frisk

Hold deg frisk med antibac og gode rutiner for håndhygiene!


Det er høysesong for forkjølelse og influensa. Vi tuller oss inn med luer og skjerf, men likevel er det mange av oss som blir syke. Det skal imidlertid ikke så mye til for å holde seg friskere gjennom sesongen. I en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Antibac, var en av fem arbeidstakere borte fra jobb to eller flere dager i løpet av fjoråret, på grunn av kraftig forkjølelse eller influensa. Tre prosent av respondentene svarer at de går på jobb på tross av kraftig forkjølelse eller influensa.

– Heldigvis viser undersøkelsen vår at det er svært få som går på jobb selv om de er smittsomme og syke. Det er veldig lett å overføre sykdom til andre når man har influensa, så det beste for alle er at de syke holder seg borte fra arbeid. På en vanlig arbeidsplass er det mange kontaktpunkter som er potensielle smittekilder, sier Ann Mari Østtorp i Antibac.

Antibac har utviklet konseptet “Frisk på jobben” for å redusere sykefravær i bedrifter. I alle situasjoner hvor mennesker omgås tett er det risiko for spredning av sykdom. I konseptet «Frisk på jobben» mottar arbeidsplasser relevante produkter og informasjonsmateriell som gir de ansatte enkel opplæring og motivere til god håndhygiene.

Rask smittespredning

Vi er midt i høysesongen for influensa og forkjølelsesvirus, og selve smitten spres gjennom dråper. Bakterier og virus formerer seg raskt: én bakterie kan bli til en million på tre og en halv time.

– Bakterier kan overleve i opptil 72 timer på hender og overflater. Det aller beste vernet mot smitteoverføring er god håndhygiene. Det vil si riktig håndvask og bruk av hånddesinfeksjon. I sykdomssesonger som vi nå er inne i, er det ekstra viktig å være påpasselig med god håndhygiene, sier Dybdahl..

God hygiene, stor smittereduksjon

Ifølge Norsk Folkehelseinstitutt kan fokus på håndhygiene redusere smitte med opptil 70 prosent. 15 sekunders desinfeksjon kan gjøre susen for en frisk vinter. Bruk minst 3 ml desinfeksjonsmiddel, og alltid så mye at alle flater på hendene blir fuktige. Gni inn hånddesinfeksjonsmiddelet til huden blir tørr, minst 15 (helst 30) sekunder.

Slik gjør du:

  • Fukt hendene med sprit til alle håndens flater er dekket og gni håndflatene mot hverandre.
  • Fortsett desinfeksjonen rundt fingertupper og negler
  •  …deretter rundt tomlene og mellom fingrene.
  • Gni venstre håndflate over høyre håndbak, så høyre håndflate over venstre håndbak
  • …og rundt begge håndleddene.
  • Fortsett å gni hendene til desinfeksjonen har tørket inn.

Del saken med noen som trenger det!