OCR-verdensmester og legende Jon Albon under Toughest Gøteborg 2017. FOTO: Alltidfredag.no
OCR-verdensmester og legende Jon Albon under Toughest Gøteborg 2017. FOTO: Alltidfredag.no

Toughest Oslo – Et unikt OCR-løp

Hvert år kommer Toughest-sirkuset til Oslo, og treningsglade nordmenn sliter seg gjennom en avansert hinderløype og opp unnarennet på Holmenkollen.


Et spørsmål mange stiller seg er: er hinderløp noe for meg? Vi har svaret: Selvfølgelig! Dette er noe for absolutt alle, og ikke bare for de aller tøffeste. Mange ser for seg hardbarka muskelbunter med krigsmaling i ansiktet og maratonrekorder.

Dette beskriver et fåtall av deltakerne, men flesteparten er helt vanlige folk som løper sammen med helt vanlige vennegjenger, kolleger, eller kjærester eller andre. Og det mange sikkert lurer på – hva hvis jeg ikke tør/greier et hinder. Ikke noe problem, det er ingen som tvinger deg til å ta alle hindre. Noen har alternativer, noen har en liten strafferunde, mens andre har ingenting – du kan bare gå forbi. Meningen med OCR er å utfordre seg selv, og å ha det gøy på veien.

OCR som sport

OCR står for obstacle course racing, og sies å være en av verdens raskest voksende sporter. Dette er en idrettsgren som nylig ble anerkjent som offisiell idrett av Norges Friidrettsforbund. Det er en av de mest varierte idrettsgrenene du kan drive med, og du får brukt hele kroppen.

Et OCR-løp kan inneholde mange elementer, blant annet løfting og trekking av tunge gjenstander, balansering, klatring over vegger eller opp tau, krype under vegger eller nett, og forsering av gjørmegroper eller elver. Løpets lengde kan variere veldig ut i fra hvem som arrangerer, men i Norge er det vanlig med enten 5 eller 8 km terrengløp med alt fra 15 til 50 hindre.

Toughest-coach og elite-løper Krister Sellmann her i hinderet Platinum rig under Toughest Göteborg 2017. FOTO: Alltidfredag.no
Toughest-coach og elite-løper Krister Sellmann her i hinderet Platinum rig under Toughest Göteborg 2017. FOTO: Alltidfredag.no

Hvor kan jeg trene til OCR-løp?

I Norge finnes det flere gode treningsmuligheter, og de to største ligger i Rakkestad (Farm Ninja Challenge) og Hønefoss (Bootcamp Hønefoss), men det finnes flere, for eksempel Hinderskogen i Fjellhamar og Trolljeger i Sandnes. Drar du til Sverige kan du trene på flotte Toughest LAB i Malmø eller OCR Gym i Gøteborg.

Har du ikke muligheten til å dra til disse stedene går helt helt fint å trene til OCR-løp hjemme, på et vanlig treningssenter og på Tufteparker som er satt opp rundt om i landet.

Vil du ha tips til hvordan du kan trene til et OCR-løp, kan du sjekke ut denne guiden. (Kommer)

Norges uoffisielle OCR-hovedstad er Hønefoss, der store løp som Villmann-serien og Bootcamp Survivor holder til. Ved Bootcamp Hønefoss sitt anlegg på den gamle militærleiren på Helgelandsmoen finner du kanskje Norges største og fineste OCR-anlegg, og utenom løpsdager og Bootcamp Hønefoss sine faste tirsdagstreninger, kan du dra dit og trene så mye du vil.

Hvor finner jeg OCR-løp?

Det finnes mange løp rundt om i landet, men de største ligger nok i hovedsak på Østlandet. Vi har laget en oversikt over de største løpene her (Kommer). Meld deg på et som arrangeres i nærheten, få med deg en venn, og prøv det. Kanskje du finner din nye idrett.


Del saken med noen som trenger det!