Google Cardboard: Takket være open source materiale fra Google har vi laget vår egen VR-brille.

Superbillig pappversjon av VR-brillen Oculus Rift!

Google Cardboard er en liten pappeske med to linser som holdes mot ansiktet som, på tross av sin enkelhet, byr på en fullverdig Oculus Rift-opplevelse.


Kanskje ikke helt det samme som Oculus Rift, men det nærmeste du kommer med et budsjett på rundt 200 kr. Google Cardboard er en liten pappeske med to linser som holdes mot ansiktet- og, på tross av sin enkelhet, byr på en fullverdig Oculus Rift-opplevelse. Vi har laget vår egen versjon av denne brillen, og er imponerte over resultatet. Selv om brillen er designet for Android-telefoner, fungerer den også fint til iPhone.

Se vår VIDEOGUIDE over hvordan du bygger en basic versjon av cardboardbrillen.

<b>Enkelt system:</b> Bare å legge telefonen inn i pappesken.</i>Foto:  Gilbert Borgen/Folkepressen.no</i>

Pappbrillen er utviklet av Google, men det er ingen offisiell produsent eller leverandør. Google har lagt ut nedlastbare maler og monteringsinstruksjoner på nettsidene, og oppfordrer både utviklere og VR-interesserte til å lage sine egne versjoner av brillen.

folkulusthrift3

Passer de fleste Android-telefoner
Alle telefoner som har Android Jelly Bean 4.1 eller nyere kan kjøre Google Cardboard appen fra Google Play Store. Noen av appene som er tilgjengelige benytter seg av en magnetknapp som sitter på siden av cardboard-brillen, den er dessverre ikke kompatibel med alle telefonmodeller, og virket ikke på vår HTC One (M7). Les mer om magnetknappen her.

Vi tok utfordringen og lastet ned gratismalene fra Googles nettsider. Malene klippet vi ut og limte på en papplate. Så brukte vi en skalpell fra Panduro Hobby for å kutte ut delene så nøye som mulig. Vår ferdige versjon av brillen har fått et blått papirdekke, og firmalogoen på forsiden.

Linser: Linsene fra Clas Ohlson er noe større en de Google anbefaler.
Linser: Linsene fra Clas Ohlson er noe større en de Google anbefaler.

Virker ikke uten linser
For at man skal klare å fokusere og se bildet på mobilskjermen må Google Cardboard ha to linser. Disse må være bikonvekse med en brennvidde på cirka 45mm. Heldigvis fikk vi tak i en type forstørrelsesglass hos Clas Ohlson som passer akkurat i disse målene. Prisen per forstørrelsesglass er 99 kr. Hvis du ikke ønsker å benytte disse linsene, må du bestille fra nettet, hvor det er vanskelig å vite hva du får. Linsene til Durovis Dive ser ut til å ha riktig brennvidde, og kan kjøpes her. I dette settet fra Amazon får du også med et elastisk hodebånd. Vi kjøpte vårt elastiske bånd hos Panduro Hobby.

Vi lagde brillene av papp fra som var ganske tykk, og vi anbefaler deg å finne papp som er ganske tynn, slik at det er lettere å presisjonskutte former. For syns skyld har vi festet blått papir rundt hele brillen og festet på en rem slik at brillen blir helt «handsfree». Vi har også festet på en rem som sikrer at mobilen ikke faller ut når man beveger hodet fra side til side.

Her er noen av tipsene vi har for deg som skal bygge din egen Cardboard-brille:

folkulus inni

Mulig å kjøpe ferdigbygde briller

Om du ikke ønsker å bygge fra bunnen av, kan du få både ferdigbygde briller og flatpakkede maler fra diverse nettbutikker. Google lister selv noen av nettbutikkene hvor du kan få tak i briller inspirert av Google Cardboard. I Norge kan du kjøpe ferdiglagde modeller fra nettbutikken cardboardbriller.no. Google oppfordrer også til at man lager briller ut i fra materialer man har tilgjengelig hjemme.

Settet fra Cardboardbriller.no: Settet inkluderer også magnetknapp og NFC-tag.
Settet fra Cardboardbriller.no: Settet inkluderer også magnetknapp og NFC-tag.

Les mer om vår erfaring med cardboardbriller.no i denne artikkelen

Mulig å strømme til TV-en

For å gjøre VR-opplevelsen mer sosial går det an å strømme det personen ser inne i brillene til en TV. For å gjøre dette må du ha en Google Chromecast og en nyere Android-telefon. Bildet på TV-skjermen vil henge litt etter det som vises i brillen, men har et klart bilde og det er gøy for andre å se hva personen som tester brillen opplever.

Det finnes allerede en rekke apper tilgjengelige på Google Play. De forskjellige appene byr på alt fra 3D-spill til surrealistiske VR-miljøer. Les mer om hvilke apper vi anbefaler til din Google Cardboard.

Klarer du å lage Norges kuleste Cardboard-brille?
Siden Google har gitt alle frie hender til å laste ned maler og lage sine egne briller, oppfordrer vi deg til å sende inn bilder av de brillene du klarer å snekre sammen. Vi kommer til å lage en bildeserie med de absolutt tøffeste brillene, og sender en hyggelig premie til en heldig vinner. Send inn ditt bidrag på mail til redaksjon@folkepressen.no, merk emnefeltet med Pappskalle.

Last ned maler fra Google sine nettsider

Se hvilke linser vi anbefaler fra Clas Ohlson. (NB: Husk å kjøpe to stykker).

Les hvilke apper vi anbefaler.

Se vår VIDEOGUIDE over hvordan du bygger en basic versjon av cardboardbrillen.


Del saken med noen som trenger det!