Sommerbøker til hele familien

Sommer og sol = lesetid! Kos deg med disse i ferien!


Her har vi laget en liten liste over gode bøker, til alle i hele familien!

Barn 6  – 8

Sjørøver-Jenny og de to brødrene buse – Hilde Matre Larsen

En veldig underholdende og spenningsfylt bok om Jenny som skal begynne på skolen, men blir skylt ned i do av slemme, store jenter, og møter en av to Busebrødre: Per – Åge. Et fartsfylt eventyr begynner- stappfullt av buser, slim og promp. Morsom for både barn og voksne, og er første bok i en serie på tre!

Odd er et egg

Hurra!

To kule katter – Britta Teckentrupp

Fargerik fisk svømmer i samme retning. Klarer du å finne de to fiskene som svømmer motsatt vei av alle andre? Og er det vanskelig å finne det sebraparet som har helt like striper? En kjempefin bok med farger og former, der meningen er å finne to like. Morsom for barna, men kan også fungere som en praktbok for de voksne!

 Odd er et egg – Lisa Aisato

Odd er et stillferdig og forsiktig barn. Det må han være, for hodet hans er nemlig et egg! Han kan ikke leke med de andre barna, for dersom han ramler, vil kanskje egghodet hans knuse! Dette gjør Odd til et ensomt barn. Men så en dag møter Odd Gunn, og alt blir annerledes! Søt og god, med fantastiske tegninger.

TrollskallenBarn 9 – 12

Trollskallen – Alexander Løken

Edvard Frost er fjorten år, og er en av Oslos mange foreldreløse barn på slutten av 1800-tallet. Via jobben som løpegutt kommer han i kontakt med den eksentriske Professor Wolf, og sammen blir de innkalt til et farefullt oppdrag for selveste Samleren – en av Kristianias rikeste menn; de skal nemlig på Trolljakt! En spennende (og litt skremmende) historie, full av action, troll og gørr!

Solkongen – Lars Joachim Grimstad

Statsministeren i Norge – verdens rikeste land – får tidenes verste beskjed: Oljen er borte! Over natta er Norge nærmest verdens fattigste land! Hva har skjedd? Og hvem har brukt opp oljefondet på potetgull? Finn Fahr er sønnen til statsministeren, og samtidig som faren hans får mer og mer hår på kroppen, begynner Finn snart å forstå hvordan det hele henger sammen! Spennende eventyr, men samtidig en dystopisk beretning om hvor fort samfunn kan endre seg når det mister sitt økonomiske fundament.

Revolvergutten – Arne Svingen

Legenden om Sally Jones

Robin Hood Evensen har verdens beste familie – riktignok en kriminell en – men med to greie onkler som passer på hver gang pappa er i fengsel, føler ikke Robin at han kan klage. En dag, etter at pappa har sluppet ut fra fengselet og alt er bra, er plutselig døren til rommet hans låst. Robin blir engstelig når ingen svarer fra innsiden, og prøver alt han kan å åpne døren. Når han endelig klarer å komme seg inn, via et vindu, er pappa borte. En ellevill jakt etter pappa er i gang for Robin og onklene!

Legenden om Sally Jones – Jakob Wegelius

En gorillababy blir alene i jungelen, etter at jegere har tatt moren hennes. Hun blir ført med fra sted til sted, med stadig nye eiere, alle med forskjellige planer for Sally, som er en over gjennomsnittet klok og nevenyttig gorilla. Dette er en sjelden skatt av en bok, en fantastisk historie med tegninger helt utenom det vanlige!

På forsidebildet kan du se boken Kampen mot superbitchene av A. Audhild Solberg. Den står ikke i denne listen, men er en kjempegod bok for barn i alderen 9 – 12, som vi har skrevet om her tidligere! Sjekk ut hva vi synes om den her.

Barn 12 – 15

Den mystiske hendelsen med hunden den natten – Mark Haddon

Noen har drept naboens hund, og femten år gamle Christopher er selvutnevnt detektiv i saken. Han har Asberger’s syndrom, og er over gjennomsnittet opptatt av at alt skal ha en logisk forklaring. Christophers far synes han skal la saken ligge og tenke på noe annet, men 15-åringen er helt oppslukt av å finne ut hvem som kan ha drept nabohunden – med en høygaffel! Morsom og annerledes bok om en autistisk ung gutt, og hans meget interessante tanker og slutninger!

1920 – Jon EwoKirkegårdsboken

Året er 1920, og Håkon Lie er ung gutt i hovedstaden i det okkuperte Norge. Det er portforbud i byen, og han må ta snarveier hjem fra boksekamp på kveldene for å ikke bli tatt av SpesialPolitiet. Søsteren hans er syk og i fengsel, og Håkon må få tak i penger raskt, men befinner seg istedenfor snart i en håpløs flukt fra SpesialPolitiet! Drivende og engasjerende om hvordan ting kunne ha vært i landet vårt i 1920 om unionen med Sverige ikke ble oppløst i 1905.

Kirkegårdsboken (The graveyard book) – Neil Gaiman

Nobody Owens vokser opp på en kirkegård. Gjenferdene av menneskene som er begravet der adopterte han som baby, og siden har han kun vært innenfor kirkegårdens gjerder. Hvorfor han er der er et mysterium for ham, og han vet heller ikke hvorfor den mystiske mannen med frakken er ute etter ham. Gaiman klarer, som alltid, å blande fantasy og virkelighet på en kul og engasjerende måte!

 

Night School 1Ungdom 16 – 18

Night school – C.J. Daugherty

Allie er en bråkmaker, og har kommet i klammeri med politiet litt for mange ganger, i følge foreldrene hennes. Etter flere skolebytter, uten at det har hjulpet på Allies oppførsel, bestemmer foreldrene hennes seg for å sende henne til en skole hun aldri har hørt om, på et sted hun ikke får vite hvor er. Skolen har mange og strenge regler, som Allie ikke alltid klarer å følge. Hun begynner å tro at hun aldri vil passe inn noe sted, men så blir hun kjent med Jo, Carter, og franske Sylvain, og ting bedrer seg. Helt til hun skjønner at alle de nye vennene hennes vet noe hun ikke vet, noe om henne selv. Finnes foreløpig kun på engelsk, men kommer på norsk i august 2015.

Morgen i Jenin – Susan Abdulhawa

Palestina i 1948 – en ung mor blir frastjålet en av sønnene sine. Familien blir tvunget inn i en flyktningsleir. Leiren, som skulle være et midlertidig bosted, blir deres hjem i mange mange tiår, og den bortkomne sønnen, som vokser opp på den andre siden av konflikten, ender opp som fienden til sin egen familie. Sterk, tragisk, og rå fortelling om personlige skjebner i en evig krig.Ville svaner Tre døtre av Kina

Avanserte lesere: Ville svaner – tre døtre av Kina – Jung Chang

Gjennom sin egen, sin mors, og sin mormors historie forteller forfatteren om et Kina i forandring. Fra mormoren, som startet som konkubine hos politisjefen i Peking, og som senere giftet seg med ham; hennes datter, et aktivt partimedlem med fem barn; og forfatteren selv, som til slutt reiste til England for å studere. En familiesaga, og et viktig dokument om Kinas omveltninger i det siste århundret.

Ung voksen

Innsirkling – serien – Carl Frode Tiller

En ung mann har mistet hukommelsen, og husker ingenting. Verken hvem han er, hva han heter, eller hvor han kommer fra. Vi får høre historien om David fra menneskene han kjente – barndomsvennen, ungdomskjæresten, stefaren, kompisen – alle husker David godt, og ut i fra deres beretning, sirkler vi stadig nærmere inn på hvem mysteriet David er.

Historien om Fru Berg – Ingvild Rishøi

Fem noveller, om søsken, barndom, å ligne på Janis Joplin, falkefjær og speiderindianere, men også om å møte sin første elskerinne, og hvor glad man kan bli Det som ble Norgei et hamster som heter Fru Berg. Gode noveller i en fin, fin bok!

Det som ble Norge – Reidar Müller

Hvorfor har vi fjell i Norge? Hvordan ble de slik de er i dag? Hvordan var klimaet i Norge for millioner av år siden? Var det vulkaner i Norge før i tiden? Lurer du på noe av dette, eller andre ting om hvorfor Norge er som det er? Da er denne boken midt i blinken og helt brilliant for deg!

 

Voksen

Noe til besvær (A spot of bother) – Mark Haddon

En mystisk flekk på hoften, får 57-åringen George til å glemme alt annet. Datterens hans finner ut at hun skal gifte seg for andre gang med Ray, som, i følge George sin sønn Jamie, har «morder-hender», og kona Jean har en affære med en av hans tidligere kolleger. Dette blir bare en tåke i George sitt hode, for han er besatt av denne flekken, og er sikker på at han snart skal dø. Underholdende familiedrama med en alvorlig tvist. Man kan ikke unngå å like George og hans lille hemmelige bekymring.

Høyt henger de – Lene Lauritzen Kjølner

StonerKosekrim fra Tønsberg! Den sprudlende tvillingmoren Olivia Henriksen er på tur i skogen med hunden sin, da hun plutselig snubler over et lik. Politiet blir raskt tilkalt, men Olivia er en nysgjerrig sjel, og klarer ikke å unngå å etterforske litt på egenhånd. Hun finner raskt ut at bopliktsaken, som har ført til mange konflikter på øya tidligere, kanskje kan være bakgrunnen til det grusomme mordet. Hun mistenker mange, men trår kanskje ikke så forsiktig som hun burde… Tvers igjennom god og koselig, men samtidig viser den hvor langt noen er villige til å gå for en sak de virkelig brenner for.

Stoner – John Williams

William Stoner er eneste sønn på gården, og det er lagt opp til at han skal overta. Far har spart opp til at sønnen skal gå på universitetet for å kunne bruke kunnskap derfra til å drive gården på en mer lønnsom måte, og William blir sendt avgårde til nærmeste universitet. Studiene går ikke helt slik faren hadde planlagt; William trives kanskje litt for godt på Universitetet. Interessant og lavmælt fortelling, om drømmer som fordunster, og liv som kunne blitt levd annerledes.

 

 


Del saken med noen som trenger det!