Skal man ringe etter å ha sendt jobbsøknad?

Hvor lenge skal man egentlig vente på svar fra arbeidsgiveren? Vi lister noen tips for deg som er jobbsøker her.


Dessverre er det slik at mange arbeidsgivere ikke svarer søkere selv om de annonserer at alle søkere vil få tilbakemelding.

Vår erfaring er at omtrent halvparten av alle arbeidsgivere ikke gir noen form for tilbakemelding, så da er det egentlig bare å søke videre om man ikke hører noe i løpet av noen ukers tid. For å gjøre denne ventetiden mindre ubehagelig kan det være være nyttig å ringe arbeidsgiveren slik at man får klarhet i om man har muligheten til å få jobbintervju eller om ansettelsesprosessen er avsluttet.

Ringe arbeidsgiver etter å ha sendt søknad:
Når man skal ringe arbeidsgiver lønner det seg å ha en god grunn for å ringe. Når man ringer, avbryter man noens arbeidsdag, og da må man ha noe interessant å komme med. For at telefonsamtalen skal bli husket på en positiv måte bør man ha klart spørsmål relatert til stillingen eller arbeidsforholdene som viser at man er en motivert og kompetent kandidat.

annonse:

Huskeliste for telefonsamtalen:
Når du ringer må du gjøre det klart hvorfor du ringer (ditt navn, stillingsutlysningen du ringer for, og det faktum at du ringer fordi du har noen spørsmål om stillingen og ansettelsesprosessen).

FAQ:

FOTO: Sira Anamawong
FOTO: Sira Anamawong


Kan man spørre om hvor langt de har kommet i ansettelsesprosessen?
Ja, men vær forberedt på at rekrutteringen kan være avsluttet.

Kan man ringe en uke etter at fristen har gått ut?
Ja, men vær forberedt på at rekrutteringen kan være avsluttet.

Ringe før man sender søknad:
Om du har sett en stillingsutlysning som er interessant kan det lønne seg å ringe kontaktpersonen som er listet i utlysningen før du sender inn din søknad.

Slik kan du undersøke om dine kvalifikasjoner stemmer overens etter det de søker etter. Noen firmaer skriver at de søker «unge og nyutdannede» i stillingsutlysningen, men når man ringer kan det hende at de sier at de gjerne ser at søkeren har to-tre års erfaring.

For å vise deg som en motivert kandidat kan du benytte telefonsamtalen til å avklare informasjon som ikke kommer frem i stillingsutlysningen. Les utlysingen nøye slik at du unngår å stille unødvendige spørsmål.

Om du kjenner som arbeider der du søker kan det lønne seg å kontakte personen i før du søker eller ringer personen som er listet som kontakt i stillingsutlysningen. Slik kan du få et innblikk i firmaet eller avdeling og dermed forme relevante spørsmål som viser at du både har innsikt og er motivert.

Eksempler på spørsmål du kan stille:
«Hvordan foregår rekrutteringen?» (Antall intervjurunder)

«Når vil rekrutteringen begynne?» (Innkalles søkere til intervju før eller etter at søknadsfristen har gått ut?)

«Når vil den nyansatte tiltre stillingen?» (i forhold til oppsigelsestid ved nåværende arbeidsplass).

«NN Som jeg kjenner fra studietiden fortalte at turnusopplegget hos dere er …., som jeg har erfaring med fra …. Er dette noe som jeg burde få frem i søknaden?»

Huskeliste for telefonsamtalen:

  • Presenter deg selv
  • Fortell hvorfor du ringer
  • Om du ringer direkte til en person, oppgi hvor du fikk kontaktinformasjonen fra
  • Ha spørsmål og evt. oppfølgingsspørsmål klare
  • Husk å få med deg navnet til personen du snakker med, slik at du kan referere til telefonsamtalen når du skriver jobbsøknaden.

Del saken med noen som trenger det!