Flotte lokaler og blide ansatte ved TeamEscape i Oslo!

TeamEscape – Løs gåten for å komme deg ut!

Vi har testet dette logikkspillet i Oslo, og det er kjempegøy! Les om vår opplevelse.


Heisen knirker og stiger sakte oppover til fjerde etasje. Vi dytter opp døren, og med ett er stemningen en helt annen enn Oslo en lørdag formiddag i 2015. Vi har tatt heisen tilbake i tid, og er nå på midten av 1800-tallet, med sofaer i nyrokokko-stil og mønstertapet på veggene. Et vennlig smil møter oss bak en resepsjonsdisk utenom det vanlige, og vi forteller hvem vi er. Vi blir bedt om å sette oss ned og vente litt, det er fortsatt et kvarter til timen vår begynner. På bordet foran oss ligger små IQ-puslespill i metall, og vår umiddelbare tanke er at dette er et hint om hva vi har i vente. Når vi ikke helt får til IQ-gåtene blir vi litt bekymret for hvordan utfallet av dagens aktivitet vil bli, men det går fort over når vår blide gamemaster kommer bort for å forklare oss hva som skal skje.Resepsjonen

Omtrent en time senere er vi, svette og fornøyde, tilbake i sofaen. Vi løste gåten og kom oss ut av rommet, bare fem minutter før tiden rant ut! Ganske stolte av oss selv må vi si at vi er! I sofaen ved siden av oss sitter Silje Urke Antonsen. Hun arbeider her på TeamEscape i Wessels gate, og har kommet innom i ens ærend for å snakke med oss om hvordan TeamEscape startet. Men først, hvordan fungerer egentlig escape rooms?

Store rom

Du og gruppen din blir sendt inn i et ca. 15 kvadratmeter stort rom. Døren låses bak dere, fra utsiden. Det finnes en nøkkel som kan få dere ut av rommet igjen, men for å få tak i denne må dere i løse forskjellige oppgaver og gåter, finne skjulte koder, og lete overalt etter ting som kan passe sammen. Hele tiden blir dere observert av en gamemaster via kameraer i rommet, han kommer med hint om dere står veldig fast, og følger med på at alt går bra. Én time har dere på dere, før døren blir låst opp fra utsiden. Et lite nederlag for noen å ikke klare å komme seg ut selv, men uansett om man greier det eller ei – hele opplegget er kjempespennende! Og du får sjansen til å klare å komme deg ut når du kommer tilbake. Ja, når – for du vil garantert tilbake!

Gamemaster: Silje Antonsen forteller om den spennende arbeidsplassen.
Gamemaster: Silje Antonsen forteller om den spennende arbeidsplassen.

TeamEscape kom til Norge i november i 2014, etter at to unge mennesker, Wiktoria og Filip, var på reise i Tyskland, der escape rooms allerede var et etablert konsept, begynner Silje. Fascinasjonen for opplegget, samt mangelen på en slik aktivitet hjemme i Norge, gjorde at paret tok med seg TeamEscape hit, startet en egen franchise. I løpet av det siste året har denne formen for underholdning spredd seg enormt, nesten bare på folkemunne. Dager blir raskt fullbooket.  TeamEscape i Oslo har per idag tre ulike rom, og fler skal det bli. Nå er det vel escape rooms i alle kontinenter, fortsetter Silje. I Hellas har de så mye som 80 rom, og i Russland har de 30 forskjellige aktører som kun driver med escape rooms, og folk elsker det. Det unike med konseptet er jo at dette opprinnelig er et gammelt spill, men nå er det blitt gjort live, forteller Silje.

Både til jobb og fritid

Gåtene og rommene vi har her i Oslo er de samme som de har i Tyskland, vi henter alt derfra, fortsetter hun. Det er mennesker der som har mastergrad i gametheory som lager oppgavene, og har lagt opp de forskjellige rommene med grundige kalkulasjoner, slik at det skal være mulig å greie oppgavene på 60 minutter. Vi er nysgjerrige – hvor mange klarer å komme seg ut på egen hånd? Det er i gjennomsnitt ca. halvparten som klarer /ikke klarer det, og hver dag varierer veldig. Av og til har vi dager der veldig få kommer seg ut, mens andre dager er det mange som greier det, svarer Silje. Det er fascinerende å se hvordan forskjellige grupper mennesker kommuniserer. Prosjektgrupper på en arbeidsplass, som kanskje aldri har snakket med hverandre før samarbeider helt annerledes enn en familie, som jo kjenner hverandre godt. Det er også store forskjeller i hvordan ulike generasjoner tenker og utfører de forskjellige oppgavene. Vi har faktisk også blitt brukt i rekrutteringsprosesser, det er veldig spennende at vi kan være en kanal for sosiale observasjoner, samtidig som vi er en kilde til underholdning, avslutter Silje.

 

Gjennomført konsept: Allerede i resepsjonen er atmosfæren til å ta og føle på. Alle foto: Folkepressen.no
Gjennomført konsept: Allerede i resepsjonen er atmosfæren til å ta og føle på. Alle foto: Folkepressen.no

Del saken med noen som trenger det!