Ill.foto: Mountains - Iain Farrell / Flickr.com

SNØSKRED: Fjellsentralens råd for å ferdes trygt i fjellet

Fjellsentralen vet hvordan man skal ferdes trygt i snødekte fjell. Det er flere faretegn for skred som er helt avgjørende å gjenkjenne.


FAKTA:

  • På 45 år har 240 stk omkommet i skred. De siste ti år: 66 stk.
  • Ca. halvparten av de som blir helt begravd omkommer
  • 1 av 4 av de som dør, dør av mekaniske skader (treffer f.eks. stein/tre).
  • Etter kun 15 minutter under snø minker overlevelsesraten betraktelig

På selveste Valentinsdagen 14. februar entret vi et mørktlagt grupperom inne på sportsbutikken XXL på Sandvika Storsenter. Her var det fullt av interesserte friluftsentusiaster, som gjerne ville ha en liten innføring i hvordan man kan gjenkjenne snøskredterreng. Roald fra Fjellsentralen starter presentasjonen med å prate litt om hva Fjellsentralen er og hva de tilbyr av kurs. De fem ansatte er erfarne fjellfolk, som også tar i oppdrag å lede militære vinterøvelser. Fjellsentralen holder flere kurs, blant annet skredkurs, toppturføring, frikjøringsskole, og isklatrekurs. Å ha gått på et slikt kurs kan være avgjørende om turfølget ditt skulle møte på usikkert terreng.

Snøskred

Det finnes i hovedsak to typer skred – Flakskred og løssnøskred, der flakskred er det som tar flest liv. Et av faresignalene for flakskred er en tydelig lagdeling i snøen. Et flakskred kan sammenlignes med en stor glassplate som går i knas – det er biter og skår overalt, og en skikjører vil ikke kunne klare å kjøre seg ut av dette.

De fleste skred går ved 30 – 45 graders helning, flest faktisk ved akkurat 39,5 grader. Dette er noe man må huske på når man vandrer i fjellet, bratte heng og fjellsider bør generelt unngås. I 2013 startet NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) opp varsom.no – en nettside som alltid har oppdatert info om skredfare rundt om i landet. På nettsiden deres kan du lese og lære mye om snøskred, og du kan også laste ned eller bestille et skredkort som blant annet inneholder huskelister for turforberedelser, bratthetsmåler og hellingsmåler til kart. Før du velger ut fjellet du skal reise til, sjekk skredfaren på varsom.no, værmelding og kart for stedet. Og husk: velg fjell etter forholdene.

20-gradersregelen

Mye skal ha plass i sekken når man skal til fjells.
Pakk riktig: Det er mye som bør få plass i sekken dersom du skal til fjells. Foto: Folkepressen.no

Et skred består av to soner – løsneområdet og utløpssonen. Løsneområdet er startstedet for skredet, som i hovedsak ligger på en helning på rundt 30 grader, og utløpssonen er området snøen sklir ned og til slutt stopper i. Begge disse sonene må man holde seg unna, og må man bevege seg under et bratt heng der sannsynligheten for et skred er stor, bør man lære seg å beregne trygg avstand. 30-gradersregelen gjelder ikke for utløpssonen, så du er ikke trygg bare du er på litt lavere helning. NVE mener at utløpssonen aldri vil nå en vinkel lavere enn rundt 20 grader fra toppen av løsneområdet. Så dersom du bruker en helningsmåler og måler ut ifra et potensielt løsneområde, vil alt terreng som ligger utenfor en 20-graders vinkel være trygg avstand fra en eventuell utløpssone (varsom.no). For å måle vinkelen kan du bruke en batteridrevet helningsmåler, kompass med måler, skredkortet fra varsom.no, målerapper på mobilen, eller skistavene dine. Les mer om hvordan du kan måle vinkelen med skistavene på varsom.no.


Er du glad i å ferdes ute i naturen har du kanskje opplevd noen av disse på nært hold?


 

Faretegn for skred:

  • Ferske skred – har det akkurat gått et snøskred i området, er dette det sikreste tegnet på at du befinner deg i skredterreng.
  • Drønn – å høre drønnelyder er ikke et godt tegn. Det betyr at det er snø som kollapser under det øverste snølaget, og gjør alt ustabilt.
  • Ferske sprekker – Ser du sprekkdannelser i snøen du går på eller oppe i fjellsiden over deg, kom deg unna. Her kan ting løsne.
  • Stort snøfall – Har det snødd mye de siste dagene er det mer snø som kan falle, og det har dessuten kommet mer vekt til allerede svake snølag.
  • Rask temperaturstigning – Dette fører til at de øverste snølagene vil få en raskere glidehastighet enn de underliggende, og spenningen i snøen stiger.
  • Mye vann i snøen – Regner det blir snøen ofte tung og bindingen svak. Stor sannsynlighet for løsning.
  • Vindtransportert snø – Vinden kan flytte store mengder snø til områder med le, slik at snømassene her blir større enn den er i resten av området. Dette kan overraske turgåere.

 

Å vite hvordan du bruker utstyret du har med deg er livsviktig.
Pakk riktig og vit hvordan du bruker utstyret ditt. Det kan være avgjørende. Foto: Folkepressen.no

Les mer om faretegn for skred på varsom.no, og se lærerike videoer fra NVE på youtube.

Dette var noe av kunnskapen vi satt igjen med etter foredraget som kun varte i en og en halv time. Synes du det virker interessant å lære mer om snøskred, eller planlegger du å oppholde deg i områder med skredfare anbefaler vi å ta et skredkurs hos Fjellsentralen.


Del saken med noen som trenger det!