Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling. Anmerkninger til bildet var: Fotograf : ukjent

Norges første fyrtårn brukte stearinlys

På denne dag for 362 år siden ble 30 stearinlys tent i toppen av Lindesnes Fyr, helt sør i Norge. Det var det ingen som så.


Da Lindesnes fyr ble tent kvelden 27. februar 1656 sperret ikke verden øynene opp, og det gjorde heller ikke sjøfarerne som kom opp fra Skagerrak og søkte etter Norskekysten. De kunne nemlig ikke se fyret.

Pouell Hansønn hadde fått på oppdrag av kong Frederik III av Danmark å etablere fyrdrift på sydspissen av Norge. Det er ukjent nøyaktig hvilke fyrbyggerkvalifikasjoner Hansønn hadde, men han var ihvertfall borger av Christiansand (Kristansand). Den 27. februar 1656 hadde de fått reist et tårn på tre etasjer og tent opp 30 gode stearinlys, som skulle vise seg å være svært vanskelig å se fra havet.

Verdens tregeste seilas

I følge wikipedia var det også uhell med logistikken i forkant av den store lanseringsdatoen, da de tre skipene med materialer som skulle seile fra Kristiansand til Lindesnes brukte tilsynelatende mer enn syv uker på turen. Avstanden mellom Kristiansand sentrum og Lindesnes fyr er omtrent 85 kilometer, og i følge Google Maps er dette en omtrent 17 timers spasertur. De kom da fram til slutt, og fikk reist fyrtårnet og satt opp blyglassvinduer og stearinlys. Siden ingen klarte å se talglysene, stengte danskekongen fyret etter noen måneder.

Markøy fyr: Så mye spennende fyrhistorie at man blir svimmel.
MARKØY FYR: Så mye spennende fyrhistorie at man blir svimmel. Foto: Danckert Monrad-Krohn, Riksantikvaren (CC BY 2.5)

Gratis brennevin og flere fyr enn Skagen

1. februar 1725 ble det på nytt forsøkt med fyr på Lindesnes. Denne gangen bygget de også et slags fyr på Markøy. Denne gangen skulle ingen kunne klage over dårlig belysning. Årsaken til at de satte opp to fyrtårn, var at Lindesnes fyr ikke skulle forveksles med Skagen fyr, som ligger på andre siden av havet. Slik var navigasjon før i tiden, man kunne ikke vite om man var i Norge eller Danmark før man kom i land.

Markøy fyr var bemannet med en fyrvokter (med familie) fram til 1844, da det ble lagt ned. I følge Wikipedia var lønnen som fyrvokter dårlig, men det var tilbud om gratis brennevin. Allikevel kunne man ikke drikke alt man forlystet, og det skulle ikke føres større brennevinsutgifter enn tre riksdaler i budsjettet. Sikkert koselig å ha familie der ute.

Etter at ekstrafyret på Markøy  ble lagt ned ble Lindesnes fyr bygget om med en mer moderne parafinlykt. På 1900-tallet ble det bygd nytt støpejerntårn, maskinhus og tåkesirene, og fra  1920 hadde fyret den looken det fortsatt har i dag.

I dag er fyret et museum som er offisielt avbemannet, men i følge Wikipedia er det fyrvokter på plass 24-timer i døgnet. Så da er det vel ikke avbemannet da. Det kan uansett smykke seg med tittelen som eneste norske fyr med fyrvoktere. Om du skulle ha stor forkjærlighet for fyrtårn eller har lyst til å besøke Norges sydligste punkt, er dette stedet du bør ta turen. I følge fyrets egne nettsider er det tilgjengelig hele året. I åpningstiden må du tydeligvis kjøpe billett i museumsbutikken.


Nå over til noe helt annet: Bjørnedyret

 

 

 


Del saken med noen som trenger det!