Mektig: Nesen kan bli rundt 10 cm lang! Ill.foto: Peter Gronemann

Nesevise dyr

Litt spennende fakta om dyr med litt spesielle neser!


Nesegrev: En utvekst å være stolt av. Ill.foto: Shankar S./Flickr
Nesegrev: En utvekst å være stolt av. Ill.foto: Shankar S./Flickr
Samlet flokk: Neseapene har lange haler. Ill.foto: Shankar S./Flickr
Samlet flokk: Neseapene har ølvom og lange haler. Ill.foto: Shankar S./Flickr

Neseape (lat. Nasalis larvatus), eller Bekantan, som den kalles på Malay, er en apeart som holder til på øya Borneo. Den er lett gjenkjennelig på grunn av sin distinktive nese, som kan bli opptil 10,2 cm lang! Neseapen er rødbrun, og er en av de største apene som finnes i Asia. Den er også kjent for sin «ølvom» og lange hale. Apene holder ofte sammen i mindre grupper, med en hann, flere hunner, og deres avkom. Noen flokker kan også bare bestå av hanner, og av og til kan en hann vandre rundt alene. Når unge hanner blir voksne forlater de gruppen de vokste opp i, og joiner en av gruppene som kun består av hanner.

Neseapene bor ved kysten, og favoriserer Mongroveregnskog med fuktig skogbunn, og spiser helst frukt og blader. Den er listet som en truet dyreart på IUCNs rødeliste over truede dyrearter. Den totale populasjonen er redusert med mer enn  50% de siste 36 – 40 årene, mest på grunn av jakt og innskrenking av habitat.

 

 Synes du det er spennende å lese om dyr? Da må du se verdens kuleste katt!

Smart: Den kan ikke se med øynene, med med nesen. Ill.foto: gordonramsaysubmissions
Smart: Den kan ikke se med øynene, med nesen. Ill.foto: gordonramsaysubmissions

Stjerneneset muldvarp (Condylura cristata) er en liten muldvarp som lever i østlige Canada, og langs store deler av USAs østkyst. Den er lett å kjenne igjen, da den har 22 tentakkellignende reseptorer som omkranser nesen. Disse brukes når muldvarpen skal føle seg frem, og fungerer nesten på samme måte som når vi ser med øynene. Muldvarpen lever for det meste under jorden, i stummende mørke, og kan derfor ikke se med øynene slik vi kan. Denne muldvarpen kan føle om noe er spiselig på 8 millisekunder, raskere enn de fleste andre dyr i verden.

Den stjernenesede muldvarpen kan også lukte under vann, ved hjelp av sin underfundige nese, og den er en av verdens raskeste til å konsumere mat.

 

Gassmaske: Det ser nesten sånn ut.  Ill.foto: Amit Patel/Flickr
Gassmaske: Det ser nesten sånn ut. Ill.foto: Amit Patel/Flickr

Elefantsel (Mirounga angustirostris /Mirounga leonina) har fått navnet etter hannens lange snabellignende nese. De finnes i to varianter, nordlig elefantsel og sørlig. De lever omtrent 80 % av livet sitt under vann, og kan holde pusten i over 100 minutter! Selene har et høyt blodvolum i kroppen, og har også flere røde blodceller enn mange andre dyr, som er oksygenbærende. De har hulrom i mageregionen der de kan lagre blod, og de kan også lagre oksygen i musklene. Dette gjør at selene både kan dykke meget dypt, og holde seg under vann i nesten to timer i strekk.

De lever av blekksprut, ål, stor fisk, skater, og små haier. Til å være såpass store dyr (lengde: mellom 3 og 5 meter, vekt: 900 – 4000 kg), beveger de seg raskt både på land og under vann. Hunnselen kan bli opptil 22 år, mens hannen lever kortere, og kan bli opptil 14 år. Hannene sloss med andre hanner for å få en hunn, ved å slå hodet og nesene mot hverandre, til de er fullstendig blodige, og selv om det ikke er vanlig, kan den tapende part dø etter en slik kamp.

Morsom liten kar  Ill.foto: Jens-Petter Salvesen/Flickr
Morsom liten kar Ill.foto: Jens-Petter Salvesen/Flickr

Kortneset enhjørningfisk (Naso brevirostris) er en type enhjørningfisk som lever både i det Indiske hav og i Stillehavet. Den liker seg godt i korallrev og steinete områder, og er et ganske vanlig syn nede i dypet. Den er også å finne i mange dyrehager og akvarium rundt om i verden.

Kort nese: Bare en "stump". Ill.foto: Jack Hynes/Flickr
Kort nese: Bare en «stump». Ill.foto: Jack Hynes/Flickr

Stumpneseape (Rhinopithecus roxellana) lever i skogkledte fjellområder i sørvestre og sentrale Kina. Nesen er flat og består kun av nesebor. Denne apen kan tåle lavere temperaturer enn noen annen primat (bortsett fra mennesket). Temperaturen varierer fra ca. 21 grader om sommeren til ca. – 8 om vinteren. Den lever høyt, og kan holde til i områder fra 1500 til 3400 m.o.h. Apene lever normalt i grupper med én hann, flere hunner og avkom, eller i grupper med kun hanner. Stumpneseapene er en truet dyreart, mye på grunn av innskrenking av habitat, men også på grunn av at hovednæringen deres kommer fra blader på døde trær. I skogene der de bor blir døde trær hugget ned, og de mister derfor sin viktigste matkilde.

Bildekvaliteten er ikke så bra, men fisken er kul! Ill.foto: Kai Schreiber/Flickr
Bildekvaliteten er ikke så bra, men fisken er kul! Ill.foto: Kai Schreiber/Flickr

 

 

Elefantnesefisk (Gnathonemus petersii) har fått sitt navn etter et snabelaktig fremspring på forsiden av hodet. Det er egentlig ikke en nese, men en forlengelse av munnen som brukes når fisken leter etter mat, kommuniserer, forsvarer seg eller navigerer. Fisken har meget dårlig syn, men siden hele kroppen dens er dekket av elektroreseptorer, bruker den et svakt elektromagnetisk felt når den leter etter mat og en partner. Fisken lever normalt i 6 – 10 år, og er å finne naturlig i elvene Niger, Ogun og Chari i Afrika, men er også en populær akvariefisk.

 

 Kjæledyr gjør mye rart. Tenk deg hvordan det ville vært om du skulle oppført deg som dem!

 

BONUS:

Pinocchio-frosk er det uformelle navnet på en indonesisk trefrosk. Den har fått navnet sitt etter den lange nesen, som kan blåses opp (ingen vet ennå grunnen til at frosken kan gjøre dette). Frosken ble oppdaget i 2008 ved Foja-fjellene i Papua-provinsen i Indonesia, under en ekspedisjon. Ingen vet så mye om denne lille krabaten ennå, og det finnes ikke mange bilder av den. Se et bilde av den her.


Del saken med noen som trenger det!