Racerbil i solnedgang. Vakkert. FOTO: ZRyzner /Shutterstock
Racerbil i solnedgang. Vakkert. FOTO: ZRyzner /Shutterstock

Miniguide til Formel 3

Formel 3 er et steg på veien opp til Formel 1. Blant årets 30 unge førere skiller norske Dennis Hauger seg ut. Et stortalent som hele verden følger med på.


Hva er formel 3?

Formel 3 er det tredje høyeste nivået i Det internasjonale bilsportforbundets (FIA) Global Pathway – et program som hjelper førere på veien mot Formel 1 (som er målet for de fleste). Det er første på dette nivået at de unge sjåførene ikke lenger bare er bilentusiaster eller amatørsjåfører, men faktisk ser for seg en karriere innen racing. Gjør man det bra i Formel 3 kan man raskt få en plass inn i Formel 2, eller som testsjåfør i Formel 1.

Hvorfor bør du følge med på Formel 3

Det er ekstra spennenende for oss nordmenn å følge med på dette i år, siden det er norske Dennis Hauger som leder verdensmesterskapet så langt. Den norske 18-åringen har markert seg som en stødig sjåfør, og flere av lederne i de store klubbene følger nøye med på han. Det er ganske sannsynlig at han allerede neste år er å finne i Formel 2 – et hakk nærmere det store målet.

I formel 3 har alle de 10 lagene helt identiske biler. Dette gjør at resultatene kommer helt an på sjåførenes ferdigheter, og det er enkelt for de store klubbene å sikre at det er de aller beste sjåførene som kommer videre til neste nivå.

Dersom du allerede følger med på Formel 1, har du allerede markert løpshelgene i kalenderen. Formel 3-løp går samme helger som Formel 1, men kun halvparten av dem. Resten av helgene er det Formel 2 som går.

Hvordan ser en løpshelg ut?

Dette kan være litt forvirrende, men vi skal prøve å forklare.

Fredag: en 45 minutters testkjøring (bli kjent med banen og bilen), og en 30 minutters kvalifiseringsrunde.

Lørdag: To løp. Første løp er på 40 minutter og startposisjonene bestemmes ut ifra resultatet fra fredagens kvalifisering, og skal reversere topp 12 (slik at personen som kom på 12. plass på fredag skal stå først, og personen som kom på første plass skal stå som nummer 12). Andre løps startposisjoner bestemmes ut i fra resultatet i første løp, topp 12 reversert her også.

Søndag: 40 minutters løp, med startposisjoner som speiler fredagens kvalifisering, så den som kom først skal i dette løpet starte først.

Grunnen til denne reverseringen er at flere skal få muligheten til å opptjene poeng i mesterskapet og få sjanse til å vinne.

Er du bilinteressert vil du kanskje synes dette er verdt å lese om?


Del saken med noen som trenger det!