Jostein H Sandsmark : FOTO - Pantagruel Forlag
Jostein H Sandsmark : FOTO - Pantagruel Forlag

Da Gud ikke passet på liten

En vakker bok om savn, sorg og en plutselig tvil på gud.


Lørdag 11. januar i år ble to jenter påkjørt bakfra mens de var ute og red med ponni og sulky i Bjørkelangen i Akershus. Begge jentene døde av skadene, og boken Pass på liten og på stor er sorgbearbeidelsen til faren til den ene av de to, Sara H. Sandsmark (Ill.foto – Pantagruel Forlag).

Pappa Jostein hadde tidligere på dagen kjørt Sara til stallen for at hun og venninnen Tiril skulle få dratt på tur med ponnien de var så glade i. Bare timer etterpå får han sjokkbeskjeden på telefon; det har skjedd en alvorlig ulykke og begge jentene er hardt skadet. Få dager etter at Sara H. Sandsmark dør bestemmer Jostein seg for å skrive en kjærlighetserklæring til datteren.

Coverfoto: Pantagruel Forlag
Coverfoto: Pantagruel Forlag

Ikke en som roper høyt

Jostein Sandsmark vokste opp i en kristen familie på sørlandet.  I boken Pass på liten og på stor forteller han om tvilen som vokste fram da Gud ikke grep inn da Sara trengte ham. Sandsmark forteller om sin yngste datters innholdsrike liv og brutale død, og hvordan hennes enorme varme og livsglede gjorde alle mennesker hun møtte glad i henne. Samtidig får vi kjennskap til hvordan dukkemannen Jostein, som han beskriver seg selv, har slitt i oppveksten, og hvordan han aldri har klart å være en som roper høyt – selv ikke nå, når barnet hans ligger for døden, vil han forstyrre andre med sine egne tanker og spørsmål.

Denne boken er en sorgtung fars siste hilsen til sin døde datter. Som ledd av sorgbearbeidelsen er dette en veldig viktig historie for forfatter og far Jostein Sandsmark, noe som kommer tydelig fram i boken. Dette er hans form for å rope høyt. Boken rører dypt, og tårer vil strømme. Jostein har omgjort kjærlighet til ord og setninger i denne perfekte og vakre boken om et ungt liv som gikk tapt alt for tidlig, om Sara som aldri mer skal få klemme pappaen sin.


Del saken med noen som trenger det!