Lær deg alt på listen, og bli like kul som han over. FOTO: Imagerymajestic/freedigitalphotos.net
Lær deg alt på listen, og bli like kul som han over. FOTO: Imagerymajestic/freedigitalphotos.net

Ti funfacts for deg som liker å imponere

En passelig lang liste med fascinerende fakta for store og små. Lær deg alt utenat og bli kjempekul


Foto: Thaikrit/Freedigitalphotos.net
Foto: Thaikrit

Hva veier hjernen?
En menneskehjerne veier i snitt ca. 1,5 kg, og mannens hjerne er 130 kubikkcentimeter større en kvinnens (1130 cm3 mot 1260 cm3). Les mer her.

Hva er verdens største edderkopp?
Verdens største edderkopp heter Gigantisk Jegeredderkopp (Giant huntsman spider), og finnes i huler i Laos. Den måler 30 cm (!) fra ben til ben, og kroppen er ca 4,6 cm lang. Les mer (hvis du tør) her.

Apolonia / Freedigitalphotos.net
Foto: Apolonia

Heterokromi – Verdt å vite
Heterokromi er en medisinsk tilstand der en person har forskjellig farge på for eksempel øyne, hår eller hud. Kjente personer med iris heterokromi (forskjellig øyenfarge) er David Bowie, Mila Kunis, Kate Bosworth, og Chrisopher Walken. Les mer her.

Foto: Robert Nilson
Foto: Robert Nilso

Hvor mange katter finnes?
Ca. 220 av totalt ca. 500 millioner katter lever som kjæledyr. Det er funn som tyder på at mennesker har hatt katter som kjæledyr i 9500 år!Les mer om katter her.

Finnes det vulkaner i Oslo?
Det fantes vulkaner i Oslo-området for ca 280 millioner år siden. Kjempevulkaner som vi kan se spor av i dag. På Svalbard fantes det skog og strender, og temperaturen var omtrent som det den er i mellom-Europa i dag. For å lese mer kan du lese boken til Reidar Müller – Det som ble Norge. Den kan kjøpes her.

comicsans

Skrifttypen Comic Sans ble oppfunnet av Vincent Connare i 1994. Den har helt siden starten vært en mye diskutert skrifttype, hatet av designere og elsket av lærere og mellomledere på alle nivåer. Hvis du er interessert, kan du lese mer om Comic Sans her.

Melodi Grand Prix
Norge har vært på bunnen av poenglista i Melodi Grand Prix hele 11 ganger, og fått null poeng fire ganger. Ingen andre deltakerland har fått så mange dårlige resultater. Men vi har også vunnet tre ganger, da. Les mer om Norge og Grand Prix (Nei, vi gidder ikke å kalle det Eurovision Song Contest) her.

Foto: Rakratchada Torsap
Foto: Rakratchada Torsap

Hvor mange ølmerker finnes det i verden?
Det finnes over 32.000 ølmerker i verden. Ihvertfall i følge The Beer Advocate. Men på grunn av alle mikrobryggerier som finnes i verden, er nok tallet en del høyere enn det. Vil du lese mer om øl – ta en titt her.

 

Hvor mye ferskvann finnes det?
Over 70 % av jordens overflate består av vann, og kun 2,5 % av dette er ferskvann. 70 % av dette ferskvannet er frossent og befinner seg på Antarktis eller Grønland, de resterende 29,993 % ligger dypt under jordoverflaten. Da sitter vi igjen med mindre enn 1% – dette er vann vi mennesker har direkte tilgang til, som elver og innsjøer. Les mer om vann her. (Dette er ikke den beste nettsiden vi har sett, men det står mye om vann som ressurs der.)

Hva skjer når du stokker en kortstokk?
Hvis du stokker en kortstokk vil kortene “aldri” ligge i samme rekkefølge. Det finnes over 8×1067  mulige sammensetninger. Om man skulle skrevet dette i tallform vil det se slik ut: 80,658,175,170,943,878,571,660,636,856,403,766,975,289,505,440,883,277,824,000,000,000,000. Så… så godt som aldri.

Noen andre som liker å imponere er såkalte Neckbeards. For å bli en av disse lyssky skapningene holder det ikke å trolle forum mens du drikker Mountain Dew og har på deg en fedora-hatt. Du må også kunne de riktige ordene. 


Del saken med noen som trenger det!