Ni store norske bedrifters historie

Greit å vite for alle som er interessert i norsk historie.


1-    Nidar ble grunnlagt i 1912 av Emil Nilssen og Hans Bell. Produksjonen av sjokolade kom i gang i 1915, og et av de første produktene som kom på markedet, var Gullbrød, som fortsatt er å få kjøpt. I dag er Nidar et heleid datterselskap av Orkla ASA. Dette er Nidars største merker målt i salgsverdi:

  • Stratos (1936)
  • Nidar Favoritter (blanding)
  • Julemarsipan (1915)
  • Doc’ (1970)
  • Troika (1939)

 2-      Mills DA ble opprettet i 1997 av eierselskapet Agra Industrier, som en omstrukturering av Forma (Forenede Margarinfabrikker). Forenede Margarinfabrikker hadde tidligere avløst Margarincentralen, som ble grunnlagt i 1936. Mills som merkenavn er et av de mest kjente i Norge, og kom på midten av 1900-tallet. Det første Mills-produktet var Mills majones (1951), og senere kom Mills kaviar (1953).

3-     Freia ble grunnlagt i 1889. Fabrikken ble i 1892 kjøpt av Johan Throne Holst, som etter hvert utviklet Freia til den dominerende sjokoladefabrikken i Norge. På grunn av suksessen i Norge, grunnla Throne-Holst-familien i 1916 sjokoladefabrikken Marabou i Sverie. På grunn av at Freia allerede eksisterte som svensk varemerke, måtte man velge et annet navn for den svenske fabrikken, og man valgte da å ta utgangspunkt i artsnavnet på fuglen i Freias logo, Marabustorken. Freias første produkter var Selskapssjokolade (1895), Mandelstang (1897), og Kong Haakon (1905).

4-     Maarud ble etablert i 1936, som en familiebedrift, av Thomas Stang, som hadde kjøpt Maarud gård i 1910. Bedriften ble solgt til Freia i 1982, og i 2008 kjøpte Herkules-fondet selskapet. Potetsortene som brukes til potetgull heter Bruse og Saturna, og prosessen fra rå potet til ferdig pose med potetgull tar kun tolv minutter!

5-      Friele startet sin handelsvirksomhet da kaptein Herman Friele kom til Bergen i 1799, og er i dag Norges største kaffeprodusent. De kjøper råkaffe fra 9 -10 forskjellige land med Brasil, Guatemala og Colombia som de største leverandørene. Fram til midten av 1980-tallet solgte Kaffehuset Friele mesteparten av kaffen sin på Vestlandet og i Nord – Norge. Fabrikken deres på Midtun ved Bergen er et av Europas meste moderne kaffebrennerier.

6-      TINE ble dannet i 1928 som Norske Meieriers Eksportlag. I 1984 skiftet de navn til Norske Meierier, og varemerket TINE ble tatt i bruk fra 1992. TINE SA eier i dag blant annet Sunniva AS, Diplom-is AS, OsteCompagniet AS og 51 % av Fjordland AS.

7-     Kavli er en kjent norsk merkevare, og et konsern etablert i 1893 av Olav Kavli. Kavli produserer kaviar og smøreost, og Q-meieriene, som tilhører kavli-konsernet, produserer meieriprodukter. Produksjonen av flatbrøet «korni», som tidligere var på Vestfold Flatbrødfabrikk, ble i 2012 flyttet ut av landet.

8 –     Stabburet ble etablert av Gunnar Nilsen i 1943, og er kjent for produksjon av blant annet merkevarene Nora syltetøy, saft og grønnsaker, Stabburmakrell, Nugatti, Fun Light og Idun. I tillegg produserer de de kjente og kjære frossenpizzaene Grandiosa og Big One. Stabburet er i dag en divisjon av Orkla Foods. 

9 – Lilleborg en næringsvirksomhet i Orkla-konsernet. Familievirksomheten startet i 1833, og fra 1897 var bedriften A/S Lilleborg fabrikker igang. Fra 1959 fusjonerte A/S Denofa og Lilleborg fabrikker og ble til Denofa-Lilleborg. Lilleborg fikk sitt navn fra Lilleborg gård hvor virksomheten startet. Flere av Lilleborgs sterkeste merkevarer i dag ble lansert like før andre verdenskrig, for eksempel Blenda, Lano, Lux og Solidox.


Del saken med noen som trenger det!