LISTE: 6 apper som gjør deg til en bedre Osloborger

Rusken, FNDR, Too Good To Go og Bymelding er blant appene som hjelper deg på veien til en miljøbevisst sjel og en vakrere hovedstad. Her er våre seks favoritt-apper for deg som vil gjøre mer enn å bare kildesortere og ta trikken til jobb.


Med fokus på å redusere avfall, skape en renere by og ivareta de unike kulturelle og kommersielle tilbudene i Oslo, har vi funnet seks apper enhver fornuftig Osloborger burde ha på telefonen sin.

FNDR

Denne appen sender deg varsler om ting som interesserer deg – når du er i nærheten av dem.

Ill.foto: FNDR
Ill.foto: FNDR

Denne er ganske ny – men har allerede langt over 100 samarbeidsbutikker i Oslo. En rask og funksjonell app som henter informasjon fra butikker i området du befinner deg i, og viser deg kun produkter du har vist interesse for. Appen kan også gi deg et varsel når du er i nærheten av noe du er interessert i, slik at du ikke går glipp av det som kan vise seg å være den nye favorittbutikken din. Er du ute etter designklær, spesialimporterte drikkevarer eller en lett salat, så viser FNDR deg det nærmeste stedet dette kan anskaffes. Denne appen er et must for den shoppinginteresserte og samfunnsopptatte Osloborger.

Slik hjelper du Oslo: Ved å benytte deg av butikker og kafeer i nærmiljøet sparer du miljøet for unødvendige turer med kollektivtransport eller bil – Det er ikke alltid slik at du må reise langt for å finne det du leter etter. Appen gjør at det er langt enklere å finne mindre, individuelle butikker. Når du velger disse framfor store kjedekontrollerte forhandlere er du med på å ivareta et spennende og variert forretningstilbud i Oslo.

Slik hjelper appen deg: Du finner «gjemte skatter» i nærheten av deg som du kanskje ikke var klar over, og kan gjøre noen lettvinte røverkjøp. Appen legger inn nye butikker med et forrykende tempo, så selv om du ikke finner det du leter etter i dag – så er det nok rett rundt hjørnet. Vi kjenner alle gleden av å finne en nyåpnet butikk som har akkurat de klærne som passer deg best.

Last ned fra Google PlayLast ned fra App store


Too Good To Go

Spis god mat til redusert pris og bidra til å spare miljøet.

Ill.foto: Ørjan Laxaa/ Flickr.com
Ill.foto: Ørjan Laxaa / Flickr.com

Her må du være raskt ute! I denne appen legger butikker, hoteller, bakerier og restauranter ut overskuddsmat rett før stengetid. Tilbudene kommer opp på starten av dagen, kjøpes og betales i appen, og må hentes. Disse forsvinner svært fort, og du må forhåndsbestille ofte så tidlig som midnatt  – for så å hente varene rundt stengetid (fra rundt 1600 til 22.00). Er du raskt nok ute kan du sikre deg en pose med rundstykker, brød og andre godsaker til en meget billig penge.

Slik hjelper du Oslo: Appens utviklere forteller på nettsiden sin at de har som mål at appen skal redusere matsvinn. Som de selv sier er det bra for miljøet, samfunnet, økonomien og vår felles fremtid. Du kan også støtte Matsentralen gjennom appen.
Slik hjelper appen deg: Gode og dagsferske matvarer til utrolige priser – kan ikke si noe negativt om det!

Last ned fra Google Play | Last ned fra App store


Rusken

Sammen skal vi skape en ren og pen by
RUSKEN

Denne appen er så enkel som den er genial. Ser du forsøpling, overfylte søppeldunker eller rot på offentlige steder åpner du appen, tar bilde av rotet og sender inn bildet med stedet (geolocation), og området blir ryddet.
Slik hjelper du Oslo: Ved å være en aktiv bruker av appen bidrar du til en ren og trivelig by. Som Rusken sier selv: Sammen om en ren by!
Slik hjelper appen deg: Det er viktig med et ryddig miljø for trivselens skyld – og ved å bruke appen flittig kan du med god samvittighet klappe deg selv på skulderen og høste karmapoeng mens du tenker over at du faktisk gjør en forskjell for nærmiljøet.

Last ned fra Google Play Last ned fra App store


Bymelding

Hvis du irriterer deg over feil og mangler mens du går tur i Oslos gater, som hull i veien, ødelagte lyktestolper eller skeive kumlokk,  kan du nå gjøre noe med det. Du kan melde fra om feil eller mangler direkte til Bymiljøetaten i Oslo. Etter du har meldt inn en sak kan du følge den i appen eller nettsiden – og få tilbakemelding når den er utbedret.
Slik hjelper du Oslo: Bymiljøetaten arbeider konstant for å utbedre feil og mangler – men kan ikke reparere noe de ikke vet er ødelagt. Derfor er det perfekt at man enkelt kan melde i fra dersom man ser noe som er i ustand. Med en mer effektiv arbeidsflyt i prosessen med å identifisere feil hjelper du Bymiljøetaten med å holde byen fin.

Slik hjelper appen deg: Endelig kan du si i fra om det irriterende gatelyset som ikke virker, det hullet i veien du ser hver dag eller det ødelagte gelenderet i parken. Nå har du ingen grunn til å klage – såfremt det du melder fra om blir fikset relativt raskt da. Nå kan du endelig si til noen du vil imponere litt «Den lyktestolpen der, den var i ustand i fire år den, helt til JEG tok ansvar og sa i fra. Da ble det fortgang i sakene, skal jeg si deg».

Last ned fra Google PlayLast ned fra App store


Vegan Norway

Denne kart-appen viser vegan- og vegetarianervennlige butikker og spisesteder i Oslo. Også tilgjengelig i Bergen og Trondheim.
Slik hjelper du Oslo: Som FNDR-appen hjelper denne appen deg å finne noe du er interessert i, men som kanskje ikke er så lett å finne. Er du veganer, vegetarianer eller er ute etter et spisested som er spesielt dyktige på vegetarmat, lønner deg seg å bruke Vegan Norway. Ved å benytte deg av spesialiserte spiseteder holder du disse levende, og bidrar til det varierte og unike forretningstilbudet som utgjør identiteten til Oslo. Som så mange ganger påpekt før – både  miljøet og folkehelsen har godt av at vi spiser mer grønt og mindre kjøtt.

Slik hjelper appen deg: For veganere og vegeterianere sier det seg selv. For alle oss andre så er dette en fin mulighet til å oppdage vegetarmat som faktisk er god.

Last ned fra Google Play | Last ned fra App store


Luftkvalitet

Denne appen viser og følger med på luftkvaliteten i Oslo. Appen henter info fra de 13 basestasjonene til Norsk Institutt for Luftforskning i Oslo. Gjenjom appen får du oppdatert info om ditt område. Du kan velge å få varsel dersom luftforurensningen overskrider et bestemt nivå. For spesielt utsatte personer kan forurensningsnivået ha helsemessig betydning, og det er både interessant og tankevekkende med håndgripelig informasjon om luften man puster inn når man ferdes ute i Oslo.

Slik hjelper du Oslo: Dette er et noe langsiktig mål – men allikevel svært viktig. For en sterk miljøpolitikk er det viktig at befolkningen er opptatt av og bryr seg om hvordan deres egen helse kan påvirkes av blant annet luftkvalitet. Med varsel på telefonen når luftkvaliteten er lav, er dette et tema for lunsjrommet eller kaffepausen. Et problem forsvinner ikke av at vi snakker om det, men det er viktig å sette fokus på folkehelsen. Med denne appen blir du en lobbyist for å bedre luftkvaliteten i Oslo.

Slik hjelper appen deg: Du blir mer bevisst over hvordan vi påvirkes av dager med dårligere luftkvalitet.  Dager med høy grad av luftforurensning åpner for et fint samtaletema for den som ønsker å argumentere med andre for en grønnere hovedstad.

Last ned fra Google Play | Last ned fra App store

 


Besøk nettsidene:

Shopping-appen FNDR

Shopping-appen Too Good To Go

Shopping-appen Vegan Norway

Rydde-appen Rusken

Reparasjons-appen Bymelding

Luftkvalitet – Siden til Norsk Institutt for Luftforskning

 

 


Del saken med noen som trenger det!