Hva skal jeg ha med i en jobbsøknad?

Her er en samling av de mest stilte spørsmålene når det gjelder skriving av jobbsøknad


Det er mange spørsmål rundt det å skrive en jobbsøknad. Hvor lang skal den være, hva skal man skrive, hvor personlig skal den være? Det er mye man skal tenke på! Her har vi samlet de vanligste spørsmålene, og svart så godt vi kan på dem. Artikkelen er skrevet for unge jobbsøkere som søker ufaglærte arbeidsplasser.

1 – Hvorfor velge meg?

Ja, hvorfor skal akkurat du bli valgt blant alle søkerne? For at arbeidsgiver skal se deg i mengden, er det viktig å klare å beskrive hvordan din utdanning eller dine erfaringer og kvaliteter kan være til nytte og utvikling for bedriften du vil inn i. Søker du for eksempel en jobb som daglig leder i en klesbutikk, og tidligere har arbeidet i butikk, skriver du hva slags arbeidsoppgaver du hadde i din tidligere jobb som kan være nyttig å kunne i jobben du søker på også. Har du ikke noen erfaring fra lignende arbeid, kan du alltid finne noe fra din forrige jobb som trengs i den nye. Har du for eksempel tidligere jobbet som vaskehjelp, har du kanskje kvaliteter som dette: nøyaktig, arbeidsom, god arbeidsmoral, ryddig og strukturert. Disse egenskapene passer inn i alle serviceyrker. For deg som ikke har erfaring, men søker på din første jobb legger vi ut en artikkel om ikke så lenge. Klarer du å knytte egenskaper med arbeidsoppgaver på en enkel måte, har du brått en bedre sjanse til å bli plukket opp fra søknadsbunken!

2 – Hvorfor søke?

For å få en jobb, må man søke på den. Og for å søke på den, må man sende inn en jobbsøknad til firmaet man ønsker å jobbe for. Enten som svar på en stillingsutlysning som ligger på nettsider som for eksempel finn.no, rubrikk.no eller nav.no, eller man kan sende inn en åpen søknad.

annonse:

3 – Hva er en åpen søknad?

Du kan sende inn åpen søknad til et hvilket som helst firma på e-post. Dette er en søknad som ikke er til noen utlyst stilling, men som viser at du har lyst til å jobbe for denne bedriften. Du kan skrive i søknaden hva slags type stilling du kunne tenke deg, så husker kanskje bedriften deg dersom en passende stilling skulle dukke opp. Her er det veldig forskjellig praksis fra firma til firma- noen ønsker ikke åpne søknader, og ville ikke kastet et blikk på den. Andre derimot, synes dette er fint og vil kanskje spare på søknaden din. Du kan sende en mail på forhånd hvis du lurer på om det er noen vits i å sende.

4 – Hvordan beskrive meg selv?

Det er alltid rart og vanskelig å beskrive seg selv på en profesjonell måte. Noe som kan gjøre dette litt enklere er å lage en liste over dine ferdigheter i et eget dokument. Her kan du fylle på etter hvert som du får mer erfaring. Når du skal beskrive deg selv i en jobbsøknad, henter du ut de stikkordene fra listen som passer best i den jobben du søker på, og bygger søknaden rundt disse.

5 – Hvor lang skal søknaden være?

En søknad skal være på omtrent en A4-side totalt. Dette er plassen du har for å overbevise leseren om at du er perfekt for jobben. Skriv inn ditt eget navn og adresse øverst på siden, arbeidsgiveren under, så kan du starte med selve søknadsteksten. Husk også å ta med dagens dato.

6 – Hva kan jeg tilby?

Hva er det du kan som ikke alle andre kan, som gjør at du passer til jobben? På hvilken måte kan du bidra til å utvikle arbeidsplassen på en positiv måte? Er du flink med mennesker, og derfor en serviceinnstilt kundebehandler? Er du god i språk, og derfor en dyktig tolk eller korrekturleser? Prøv å finn ut hva du er god på som kan gagne bedriften du vil inn i.

7 – Jobbsøknad sendt – hva nå?

Du har endelig fått sendt inn søknaden og CV’ en din, og venter spent på svar. Av og til må du vente en stund, mens andre ganger kan du få svar etter kort tid. Du kan til og med oppleve å ikke få svar i det hele tatt. Dersom du har lyst til å forsikre deg om at de faktisk ser søknaden din, kan det hende det hjelper å ringe bedriften og spørre om de har mottatt den. Så husker de deg sannsynligvis litt bedre når de skal gå igjennom bunken. Ellers er det bare å vente. Syns du det har gått for lang tid, kan du ringe dem og spørre om når du får vite noe mer.

8 – Hvem kan jeg oppføre som referanser?

Du kan enten lage en egen referanseliste som oppgis dersom arbeidsgiver ønsker det, eller du kan føre inn referansene dine i CV’ en. Nåværende og tidligere arbeidsgivere, kursinstruktører, lærere, alle som vet at du kan noe, kan være dine referanser. Det kan være lurt å spørre dem først, slik at de er forberedt på at de kan få en telefonsamtale fra en mulig arbeidsgiver i løpet av kort tid.

9 – Hva skal med?

I en jobbsøknad bør følgende være med: Hvem er du, hvor gammel er du, hvor kommer du fra, hva kan du, hvordan har du lært det du kan, hva kan du gjøre for firmaet, hva er dine viktigste egenskaper, hva synes andre er dine viktigste egenskaper, sluttsetning. Sluttsetningen kan være en slags punchline som for eksempel Håper med dette jeg får anledning til å presentere meg personlig! Eller Håper på et positivt svar!.

– Hvordan bør jeg starte jobbsøknaden?

Det er vanlig å begynne en jobbsøknad med en overskrift som gjør at leseren forstår nøyaktig hvilken stilling du søker på, for eksempel: Søknad på stillingen som butikksjef ved Meny Jarhuset. Selve søknadsteksten kan du starte med en henvisning til stedet du fant stillingsutlysningen, for eksempel: Viser til stillingsutlysningen på finn.no, og søker med stor interesse på stillingen. Da vet leseren hva du søker på, og hvordan du fant frem til utlysningen. Så kan du fortsette videre med hvorfor du er så interessert i nettopp denne stillingen.

11 – Personlige egenskaper?

Hvem er du, hva gjør deg spesiell? Er du utadvendt, en ledertype, glad i å tale for større forsamlinger, eller er du mer rolig, arbeidsom, ansvarsfull? Kanskje du er litt av hvert, eller ingen av delene? Som nevnt tidligere, lag en liste med ord som beskriver deg, og bygg søknaden din rundt ordene som passer stillingen.

12 – Hvor personlig skal søknaden være?

Mange lurer på hvor personlig man skal være når man skriver jobbsøknad. Her er det viktig å huske å være profesjonell, men likevel ikke være helt upersonlig. Leseren ønsker å bli litt kjent med deg. Istedenfor å skrive for eksempel Jeg er en snill og grei person, som liker å henge med venner og kjæresten min. Jeg har to katter, som jeg er superglad i, og jeg elsker å gå på shopping og se på film med venner, kan du få frem mye av det samme for eksmpel slik: Jeg er en sosial person, og mine venner omtaler meg som ansvarsfull, godhjertet og engasjert. For øyeblikket bor jeg sammen med kjæreste og to katter.

Håper dette var til hjelp for noen! Dersom du lurer på noe angående jobbsøknader og CV’er kan du kontakte oss på Facebook-siden til Nettmagasinet Folkepressen.no


Del saken med noen som trenger det!