Høner i action FOTO: goodbishop/ Shutterstock.com
FOTO: goodbishop/ Shutterstock.com

Vil du ha høner i hagen?

Mange huseiere drømmer om å ha en liten hønsegård i hagen. Dette er både hyggelig, lovlig og ganske enkelt å få til, også kan du i tillegg få ferske egg til frokost.


Tenk deg å våkne en solfylt sommerdag, åpne terrassedøren og høre småklukking fra hønsegården. Ta på deg sandalene og ta turen over plenen bort til de flærkledde sosiale dyrene. Småprat litt mens du fyller opp matfatet deres, før du plukker opp dagens fangst, før du går inn og koker nylagte egg til frokost.

Det høres deilig ut, og følger du lover og regler for hønsehold kan dette bli din virkelighet. Les deg opp på Dyrevelferdsloven og Forskriften for hold av høns og kalkun, samt innrapporteringsplikten til Mattilsynet ved mistanke om alvorlig sykdom, så kan du snart gå igang. I hovedsak står det der at du plikter å gi dyrene nok vann og mat, omsorg og et egnet hus der de kan verpe, vagle og plukke i bakken.

En hane til besvær

Høner er flokkdyr, og trives i flokker på to eller flere. Du må ikke ha en hane for at hønene skal ha et godt liv, men vil du ha kyllinger må det, naturlig nok, en hane til. Det kan isåfall være lurt å kjøpe hønene og hanen fra forskjellige oppdrettere, slik at du unngår innavl.

Et lite obs: En hane kan være til sjenanse for naboer ved at den får trang til å gale når det blir lyst ute. En idé for å unngå dette er å lys-og lydisolere hønsehuset, så ikke hanen merker at solen står opp klokken fem.

Lykke til med hønseprosjektet!


Del saken med noen som trenger det!