Førstehjelp – du kan redde liv

Ved å utøve førstehjelp på en person som trenger det, kan du redde et liv.


Det første vi må vite om førstehjelp er – Hva er det egentlig?

Luftambulanselege Stephen Sollid ved Norsk Luftambulanse.   Ill.foto: Norsk Luftambulanse
Luftambulanselege Stephen Sollid ved Norsk Luftambulanse. Ill.foto: Norsk Luftambulanse

– Førstehjelp er de første tiltakene en person, hvem som helst, kan gjøre dersom han kommer over en skadet eller syk person. Altså den første hjelpen, kan luftambulanselege ved Norsk Luftambulanse Stephen Sollid forklare.

Det er utrolig viktig at befolkningen er komfortable med å utføre førstehjelp. – De som jobber med helsehjelp er ikke overalt, men det er folk flest. Det er viktig at de som faktisk er på stedet er komfortable med å gjøre noe for å hjelpe en skadet eller syk person. Det tar fort fem minutter eller mer før en ambulanse eller lege kommer til stedet, selv i store byer, og på den tiden kan det være for sent.

Har det blitt utført førstehjelp på en pasient før helsepersonell kommer til stedet kan det utgjøre store forskjeller. Den største forskjellen er at folk faktisk overlever. – Ved for eksempel hjertestans og trafikkulykker kan hjerte/lungeredning og sikring av skadested, samt tilkalling av ambulanse, faktisk forhindre død og ytterligere skader.

Sollid mener at det viktigste vi vanlige mennesker kan gjøre for å unngå store skader og død blant mennesker i vår nærhet er å lære seg førstehjelp, samt å tørre å bruke det man har lært. – Våg å være den som varsler, tar overblikket, og beskriver situasjonen i samtale med helsepersonell. Rekkefølgen på det du gjør er også ganske viktig. Her kan vi enkelt huske ABC:

A(Airway) Åpne luftveier

B(Breathing) Pass på at pasienten får puste, evt. hjelpe med munn-til-munn

C (Circulation) Stoppe blødninger og sikre god sirkulasjon

Ved å ta et førstehjelpskurs vil du være godt forberedt til å redde liv når det trengs, og også å tørre å ta kontrollen i en situasjon der din kompetanse behøves. Viktigheten av at befolkningen kan utføre førstehjelp kan ikke understrekes nok.

Her har vi samlet en liste med forskjellige årsaker til død blant befolkningen, med all informasjon hentet fra Norsk Luftambulanse. Hver link leder til en ny artikkel som utdyper emnet:

 

hjerte

Hjertestans

f5

Hjerneslag

f4

Allergisk sjokk

f2

Drukning

f1

Trafikkulykker

f3

Forgiftning

 

Er du kunnskapstørst og interessert i menneskekroppen kan du lese boken Sjarmen med tarmen (en virkelig godbit, synes vi), eller vår artikkel om hva som skjer i kroppen når vi trener styrke.


Del saken med noen som trenger det!