Tesla er mer enn en datamaskin på hjul.
Tesla er mer enn en datamaskin på hjul.

Fire nyttige funksjoner i en Tesla

Tesla har mange utradisjonelle funksjoner. Noen er mer gimmick enn nytte. Her er de nyttigste i 2021.


Sett bort i fra å generere hat fra enkelte personer, så er det en del nyttige (og kule) funksjoner du kan oppleve med en Tesla. Vi har valgt å se bort i fra de temaene som allerede er snakket i hjel i media – autopilot, kjempediger berøringsskjerm, dører som danser til musikk og fiseputer. Det er også diskuterbart hvor nyttige disse funksjonene er i det virkelige liv. Her er vår liste over fire nyttige funksjoner som du finner i en Tesla.

Vi tar forbehold om at innholdet i artikkelen stemte ved publisering, og at enkelte funksjoner kun er tilgjengelig dersom bilen din har MCU2 (Media Control Unit). Se hvordan du finner ut hvilken MCU-versjon bilen har.

Sentry mode og innebygget dashcam

Innebygget dashcam er noe alle biler burde ha. Tesla benytter et kamera som er montert bak sladrespeilet til å se fremover og navigere når bilen kjører på autopilot. Nyere biler fra Tesla har en funksjon som gjør at man kan benytte dette kameraet til å lagre dashcam-video.

Offisiell lanseringsvideo fra Tesla. VIDEO: Tesla

Sentry mode spiser en del batteri, så unngå å bruke sentry mode hvis du skal være borte fra bilen over lengre tid.

Sentry mode og innebygget dashcam er kun tilgjengelig hvis man har en nyere Tesla, og du kan lese mer om dette i vår artikkel om slik sjekker du software- og hardware-versjon i din Tesla.

Dog mode

Hvert eneste år er det nyhetssaker om hunder som blir gjenglemt i glovarme biler. I følge tall fra USA var det omtrent 80 kjæledyr som døde som følge av opphetet bil i løpet av perioden 2018-2019. Dette er tall som ikke burde eksistert i det hele tatt, og oppstår som følge av uansvarlige hundeeiere. Tesla har en løsning som gjør at man kan la hunden være i bilen om man skal korte ærender, og man ikke kan ta med hunden inn.

Dog Mode eller Hundemodus i Tesla
Caps og genser fra Alltidfredag.no i fargen burgunder

I 2019 lanserte Tesla Dog mode, eller hundemodus. Dette er en funksjon som holder bilen på en forhåndsbestemt temperatur. Når du låser bilen blir ikke bilalarm aktivert, og på skjermen på dashboardet står det informasjon om kabintemperatur og at du snart er tilbake. Slik blir forbipasserende som kikker inn gjennom vinduet blir informert om at de ikke er nødvendig å knuse vinduet for å redde vovsen.

Forsvar mot biologisk krigføring

Tesla testet effekten av Bioweapon defense mode. FOTO: TESLA
Tesla testet effekten av Bioweapon defense mode. FOTO: TESLA

Denne funksjonen er nyttigere enn tittelen tilsier. «Bioweapon defense mode» er en innstilling i klimaanlegget som gjør at all luft som kommer inn i kabinen filtreres gjennom bilens gigantiske HEPA-filter. Dette filteret er av samme typen som du finner i de fleste moderne støvsugere, og skal fjerne partikler helt ned til 0,3 mikrometer.

Den nye elbilen Xpeng kommer med lignende luftfilterfunksjon, så dette er nok en trend flere bilprodusenter kommer til å henge seg med på.

Nyttig funksjon i enkelte tilfeller, f.eks. man befinner seg i områder med svært forurenset luft. En kul nerdefunksjon er det uansett. Du kan lese mer om kule ting i vår artikkel om Det beste med SpaceX: Spenstige påfunn og inspirerende visjon.

Underholdning – Internett, Netflix og Youtube

Dette er absolutt nyttige funksjoner. Det vil enhver forelder si som har måttet oppholde seg over lengre tid i en bil med barn som venter på at bilen skal ferdiglades. (Som ironisk nok er et selvforskyldt problem som oppstår ved å eie en elbil).

Hvis man har MCU2 – kan man både spille spill som ligner en del på klassiske Mario Kart, se på Netflix (krever abonnement) og Youtube mens man venter på at bilen skal lade ferdig. En redning for familien på tur.

Det finnes også en rekke nyttige funksjoner for sikkerhet, som også har blitt standard på en rekke andre bilmerker – som f.eks. automatisk nødbrems (AEB) og fartskiltgjenkjenning. Alt i alt er Tesla et bilmerke med voldsomt mange funksjoner, av varierende nytte, underholdningsverdi og praktisk funksjonalitet.

Vi i alltidfredag.no liker både elbiler og fossilbiler – så ta gjerne en titt på vår artikkel om fem kule ting med en Mercedes GLS AMG. (Kommer)


De fleste Tesla-modellene kommer med kromlister rundt vinduer, ved dørhåndtak og i grillen. Mange mener at dette ser noe «gubbete ut», og velger å bytte ut kromlistene med svarte lister. Tesla modell Y som kommer til Norge nå i august har svarte lister som standard, noe flere bilmerker allerede tilbyr for de aller gjeveste versjonene av sine biler. Se oversikt hva de forskjellige bilmerkene kaller bilmodeller der svart listverk erstatter krom. (Kommer)


Planlegger du å kjøpe en Tesla? Benytt vår henvisningslenke for å få 1.000 miles (16.000 kilometer) gratis lading på Supercharger. Følg henvisningslenke.


Del saken med noen som trenger det!