hos Juvet landskapshotell har man god kontakt med naturen. FOTO: Eric Elloth Kvamsdal
Juvet landskapshotell. FOTO: Eric Elloth Kvamsdal

Fem spesielle naturhotell i Norge

Fra det moderne Juvet Landskapshotell til historiske Lista Fyr. Her er fem spesielle hoteller i Norge, som vi mener er verdt et besøk.


Det finnes mange spesielle naturhotell i Norge, og her har vi virkelig funnet et variert utvalg. Fellesnevneren for alle er at du bør være glad i natur og friluftsliv for å få størst mulig glede av ditt opphold på ett av disse hotellene. Her er hoteller med spesielle konsepter, og rikelig av uteaktiviteter for familien med mye energi.

Tips oss gjerne om du kjenner til et spennende hotellkonsept – her er de vi kjenner til så langt – i helt tilfeldig rekkefølge.

Snowhotel Kirkenes – Snowhotel 365

Beliggenhet: Kirkenes, i det historiske fylket Finmark

Et av 14 unike hotellrom på Snøhotellet i Kirkenes. FOTO: Snowhotel Kirkenes
Et av 14 unike hotellrom på Snøhotellet i Kirkenes. FOTO: Snowhotel Kirkenes

Med en temperatur på -4 grader celsius og senger av ekte snø, er dette en uforglemmelig opplevelse for hele familien. Hvis minusgradene virker avskrekkende, finnes det alternative overnattingsmuligheter i form av små «gammer» med moderne design og gode forutsetning for en ekte nordlysopplevelse.

Hotellet har et bredt tilbud av sesongaktiviteter, og vi kan blant annet nevne huskyturer med hundeslede/hundevogn, krabbefiske og havfiske.

Sommeraktivitet ved Snowhotel Kirkenes. FOTO: Snowhotel Kirkenes
Sommeraktivitet ved Snowhotel Kirkenes. FOTO: Snowhotel Kirkenes

Snøhotellet Snowhotel 365 holder åpent hele året, og man behøver nødvendigvis ikke overnatte her. Det går an å booke seg inn på dagsturer med en kjølig omvisning etterfulgt av en tre-retters i varme omgivelser.

Les også: Her har de snøhotell – hele året (kommer)

Med beliggenhet omkring åtte kilometer unna Kirkenes, er dette fullt mulig å gjennomføre som en dagsutflukt for familien. Snowhotel er virkelig ett av Norges mest spesielle naturhotell.


Se også listen med Fem luksuriøse hoteller i Norge


Juvet Landskapshotell

Beliggenhet: Valldal, Møre & Romsdal

hos Juvet landskapshotell har man god kontakt med naturen. FOTO: Eric Elloth Kvamsdal
Juvet landskapshotell. FOTO: Eric Elloth Kvamsdal

Juvet Landskapshotell er av de mest estetisk vakre hoteller vi har sett. Med beliggenhet i naturskjønne omgivelser oppleves hotellet som en spennende kontrast mellom moderne minimalisme og utemmet natur. Hotellet er prisbelønnet for designen, og mye omtalte i både norske og internasjonale medier.

Hotellet har flere typer rom, og Landskapsrommene er nok de rommene som flest har hørt om. Dette er små værelser som er nøye plassert i terrenget, slik at man skal få mest mulig ut av de store glassveggene. Med vegger av glass får man en unik nærhet til naturen, og dette gjør Juvet Landskapshotell til et av Norges mest spesielle hoteller. Rommene har dobbeltseng, men mulighet til ekstraseng for ekstra voksen eller barn (2-14 år).

En annen interessant romtype du finner hos Juvet Landskapshotell er «Fuglehusa». Disse små 8kvm rommene er bygd etter minimalistiske prinsipp, og har kun plass til to personer. Med andre ord passer de fint for helger med barnefri.

Natur og bygg i skjønn forening. FOTO: Kristina Slinning / Juvet Landskapshotell
Natur og bygg i skjønn forening. FOTO: Kristina Slinning / Juvet Landskapshotell

Området byr på mange naturopplevelser, og sommerstid kan du padle på fjorden, rafte på elva eller oppleve den spennende aktiviteten juving. Med andre ord, Norges svar på Gorges du Verdun. Vinterstid er det mulighet for skisport, toppturer og randonee-utflukter i Sunnmørsalpene. Vi gjentar, dette er perfekt for den som tar seg litt barnefri.

Fun-fact: Visste du at hotellet har hatt debut på filmlerretet? Store deler av den britiske kinofilmen Ex-Machina (2014) ble spilt inn her. NB: Dette er ikke en familiefilm.


Tretopphyttene i Brumunddal

Beliggenhet: Brumunddal, Innlandet

Tretopphyttene i Brummundal er i kategorien spesielle naturhotell
Granhytta: En av mange tretopphytter i Brumunddal. FOTO: Tretopphyttene

Med beliggenhet i Innlandet, og det historiske fylket Hedmark. Det du er garantert (om sesongen er riktig) er besøk av masse småfugler og ekorn som kanskje drister seg til å spise frø rett fra hånden din.


Vår favoritt blant de mange hyttene er himmelhytta, der man har en flott beliggenhet ved siden av en liten innsjø som man kan padle rundt på i en lånekano som følger med hytta.

Se klipp fra vårt besøk i Himmelhytta: (under)

Alltidfredag.no på Youtube

Himmelhytta har en spennende hems med glasstak og panoramautsikt. Utenfor vinduene til hemsen er det små matstasjoner hvor man kan legge ut frø (følger også med hytta) til både fugl og ekorn. Da kan hende man våkner til et ekorn som titter inn på deg mens det gomler energisk på et solsikkefrø. En skikkelig spesiell opplevelse!

Vi opplevde at himmelhytta passet godt for barnefamilier, da det er et enkelt toalett i hovedetasjen, og utedo på bakkeplan. Soveplasser finnes både på hemsen og i hovedetasjen. Her vil både små og store trives.


Lista Fyr

Det finnes mange fyrhus-hotell rundt om i Norge, og Lista fyr i Farsund kommune er et av det mest spennende landskapene, i hvert fall for fugletittere.

Lista fyr i Farsund Kommune. FOTO: Lista Fyr

Her bor man i halvparten av en gammel fyrvokterbolig som ligger inne på selve museumsområdet, og man har godt over 100kvm til disposisjon med både toaletter, kjøkken og stue. Leilighetene har også barneseng og Antilop-barnestol fra IKEA (uten sittepute).

Overnattingsgjester får også egen nøkkel til selve fyrtårnet, slik at man har eksklusiv adgang til områdets beste utkikkspunkt. Det kan blåse godt på toppen, så her gjelder det å holde på hatten, mobilen og andre løse deler. Trappen opp fyrtårnet er grei å gå, men siste etasjen innebærer at man må opp en trestige. Barn som er så små at de må bæres, bør ikke tas med opp i tårnet. Ellers er fyrtårnet en opplevelse i seg selv, og absolutt verdt et besøk. I området rundt fyret er det flatt og oversiktlig slik at du kan fint la barna leke på egenhånd. Dette er kanskje det mest barnevennlige hotellet dersom man reiser med småbarn og babyer, og nettopp derfor er det med i listen over spesielle naturhotell.

Bilde lånt med tillatelse fra Lista Fyr. FOTO: Lista Fyr

Området rundt egner seg godt for trilleturer med barnevogn, og det er gode muligheter til en løpetur med høyt tempo i flatt terreng. Innkjøp av dagligvarer under oppholdet kan ordnes med en kort kjøretur til den lokale Joker-butikken eller til kjøpesenteret i Farsund (omtrent 20 minutter unna).

Lista Fyrferie er et overnattingstilbud som skiller seg ut på listen, men stedet passer godt for foreldre med en veldig liten baby. Vår erfaring er at Lista fungerer fint som helgetursdestinasjon for ganske så nybakte foreldre.


LES OGSÅ: Artikkelen vår om Lindesnes Fyr – Norges eldste


Canvas Hotels

Beliggenhet: Hove og Telemark

Yurtene hos Canvas Hove gjør dette til et veldig spesielt naturhotell
Yurtene hos Canvas Hove gjør dette til et veldig spesielt naturhotell. FOTO: Canvas Hove

De omtaler seg seg selv som Norges råeste villmarkshotell, selv om dette kanskje ligner mer på fenomenet glamping. Uansett er nok Canvas et av Norges mest spesielle hoteller. Her bor du nemlig i små telt, eller yurter, som de kalles. Wikipedia skriver at yurt, jurt eller yurte, er en betegnelse på et tradisjonelt filt-telt brukt blant annet av nomadefolk i Mongolia. Canvas har revolusjonert dette konseptet, og lagd luksusyurter med plass til hele familien.


Om du har fått nok av spesielle naturhotell, kan du ta inn på et av Norges mest eksklusive boutique-hotell – Eilert Smith i Stavanger.


Canvas Telemark er originalen, og ligger sør i fylket, med Treungen som nærmeste tettsted. I Telemark-avdelingen virker det som at hovedvekten er på terrengsykling som aktivitet, så absolutt en vinnerlocation for den som liker å ferdes på to hjul i naturen.

Canvas Telemark har en skikkelig stilig brygge. FOTO: Espen Bierud / Canvas Hotels

For barnefamilier generelt er nok Canvas Hove en fulltreffer. Ved siden av å være i kategorien spesielle naturhoteller, har man et bredt tilbud for den fysiske aktive overnattingsgjesten. Du kan booke en rekke vannaktiviteter som SUP, trimaran-seiling og kano med glassbunn.

Utforsk den undersjøiske Raet nasjonalpark. FOTO: Canvas Hove

Vi syns det mest spennende virker som kurs i undervanns-el-scooter. Dette er en slags mekanisk ilder som du holder godt tak i med begge hendene mens du blir dratt gjennom vannet (under vannoverflaten!) Dette gjør at man får opplevd mer av Raet nasjonalpark.

Canvas sier selv at Canvas Hove er stedet for hele familien, og har gode overnattingsmuligheter for deg med barn på slep. De skriver på sine nettsider at luksus-yurtene holder hotellstandard med både toalett og dobbeltseng. Yurten har plass til to voksne, og to barn på ekstramadrass. Dette naturhotellet har også noen helt spesielle hotellrom de kaller «cocoons», eller kokonger, om du skal være fin på det.

Unikt soverom: Her sover du inne i en kokong. FOTO: Canvas Hove

Disse enkle glamping-teltene er kuler som er hengt opp i trærne, og har plass til to voksne eller tre barn. Dette er nok en unik overnattingsopplevelse for hele familien.

Det var vår korte liste med spesielle naturhotell i Norge. Hvis du har forslag til noen flere, kan du sende oss en melding på redaksjon@alltidfredag.no

Enten om du drifter et hotell i kategorien spesielle naturhotell, et eksklusivt boutique hotel eller et annet overnattingssted – tips oss gjerne! Vi er alltid ute etter ny inspirasjon.


Alltidfredag.no er et uavhengig livsstilsmagasin, og har ingen kommersielle samarbeid med noen av de ovennevnte bedriftene. Alltidfredag.no kan ikke ta i mot bookinger eller svare på spørsmål om hoteller i Norge, aktiviteter eller utflukter for weekend-reiser i Norge.


Del saken med noen som trenger det!