Dramatisk og innovativ arkitektur. FOTO: Lillian Tveit/ Shutterstock
Dramatisk og innovativ arkitektur. FOTO: Lillian Tveit/ Shutterstock

En gastronomisk opplevelse under havoverflaten

Ønsker du en magisk aften med god sjømat og en unik utsikt? Book et bord på Under, Europas eneste undervannsrestaurant.


I Spangereid i Lindesnes kommune, så langt sør du kommer i landet, ligger Under – en av få restauranter i Norge med en stjerne i den ærefulle Michelinguiden, og den eneste restauranten i Europa som ligger under vann.

Bygget står imot de kraftige havstrømmene. FOTO: Ivar Kvaal
Bygget står imot de kraftige havstrømmene. FOTO: Ivar Kvaal

Selve bygget er en opplevelse i seg selv. Designet av arkitektfirmaet Snøhetta i samarbeid med Hamran står den opp av havet som et strandet skip mot land. Ifølge arkitektbyrået er bygget designet slik at det både tåler presset fra havstrømmene som møtes utenfor Lindesnes, og det vil i tillegg på sikt integreres helt i det marine miljøet på havbunnen. Betongen vil bli et slags kunstig rev, og dermed et hjem for flere lokale arter.

Belysningen og takets utforming skaper en spesiell atmosfære av å være under vann. FOTO: Ivar Kvaal
Belysningen og takets utforming skaper en spesiell atmosfære av å være under vann. FOTO: Ivar Kvaal

Samarbeider lokalt

Inngangen til Under er over vannflaten, men når du går ned trappen til selve restauranten blir du møtt med stemningsfull belysning, før du ser det store vinduet ut i havet. Det spesialtilpassede møblementet er designet i samarbeid med norske Hamran, og er laget fra lokal sørlandsk eik.

annonse:
Lekker stol laget i samarbeid mellom Snøhetta og Hamran. FOTO: Inger Marie Grini/Bo Bedre
Lekker stol fra Unders egen kolleksjon laget i samarbeid mellom Snøhetta og Hamran. FOTO: Inger Marie Grini/Bo Bedre

Menyen er fast, og endres kun etter sesong. Matvarene er lokale – fisk og skjell hentes fra havet rett utenfor, og tilbehør som sjøgress, bær og sopp høstes fra andre områder i nærheten. Hos Under er de generelt opptatt av å bruke nærområdet, både når det gjelder mat, arkitektur, materiale, design og dekketøy.

I en egen klasse

Navnet Under, dersom det er meningen at det er det norske ordet som brukes, har to betydninger som begge kan passe til denne opplevelsen av en restaurant. Å sitte under havoverflaten og nyte et bedre måltid mens man ser direkte ut på livet i Nordsjøen, er noe man må oppleve. Er man interessert i arkitektur og design, i tillegg til god mat, er dette en super destinasjon.

En slik utsikt får ikke mange oppleve. FOTO: Ivar Kvaal
En slik utsikt får ikke mange oppleve. FOTO: Ivar Kvaal

Er du glad i storslagne naturopplevelser, kan du se på listen vår over norske naturhoteller!



Del saken med noen som trenger det!