Mellom 100 og 150 mennesker antas å omkomme årlig i forbindelse med drukning. Ulykker kan skje både barn som leker ved vannet, familier i båt, og sportsfiskere, og mennesker som har drukket alkohol er spesielt utsatt.
Alkohol gjør at blodårene i huden er mer blodfylte, og man blir derfor raskere nedkjølt. Vurderingsevnen er heller ikke på topp, og den fysiske yteevnen og koordinasjonsevnen er svekket. Dette gjør at risikoen for ulykker øker.
Stupeulykker kan også forekommer. Dette kan for eksempel skje dersom personen ikke har sjekket bunnforholdene godt nok på forhånd. Nakke- og hodeskadene som kan oppstå er ofte veldig alvorlige. Nakkebrudd som skader ryggmargen, kan ødelegge personens evne til å puste.
Hva gjør du om du kommer i nærheten av en drukningsulykke?
1 – Ta ledelsen og ring 113 (er dere flere, kan noen andre ringe).
2 – Merk deg stedet der ulykken fant sted, eller der personen i vannet sist ble sett. Se også etter ringer i vannet etter den forulykkede. Er ikke personen å se, vent til ambulansen kommer.
3 – Kan du se personen, prøv å hente henne opp. Er personen bevisst kan du for eksempel kaste ut en livbøye (om du er på land) eller strekke ut en åre (om du er nærme og i båt). Er personen ubevisst, og det er forsvarlig, kan du hoppe i vannet og svømme ut til personen. Hold hodegrep under svømming til land, mens du selv skyver fra med bena. Hodegrepet sikrer at ansiktet til den forulykkede er over vannflaten. Pass også på deg selv, du bør ha en sikring fra land festet på kroppen når du svømmer ut.
4 – Puster personen legger du henne i sideleie for å holde luftveiene frie. Overvåk mens du venter på ambulanse. Puster personen ikke – gjenoppliv med hjerte-lungeredning, og fortsett om mulig til assistanse kommer.
Artikkelen er utformet i samarbeid med Norsk Luftambulanse.