Vi skal selvfølgelig fram til Stillehavsøya Nauru. Dette øyparadiset langt utenfor kysten av Indonesia er en underfundig nasjon ned store kontraster til vårt eget land. De har kanskje ikke bunad, men de har da grunnlovsdag 17. mai, men selve nasjonaldagen er 31. januar (Independence Day).

Internasjonal flyplass
Nauru, landet med flest overvektige, mistet i 2005 all lufttrafikk da Air Naurus eneste Boeing 737-400 ble beslaglagt av kreditorer i Melbourne, Australia. Ikke nok med at Nauru ble lammet, men også nabolandet Kiribati mistet muligheten til å fly fra øyene sine. Året senere kjøpte Air Nauru et minifly med det sjarmerende navnet Fokker 100, og gjenoppstod som nasjonalt flyselskap. I 2012 hadde selskapet, som nå heter Our Airline, hele 65 ansatte og en helt ny nettside.
Om du ønsker å reise luftveien til Nauru må du enten fly fra Brisbane i Australia eller innom en av følgende stillehavsøyer: Majuro, Kosrae, Nadi, Tarawi eller Pohnpei. Alle disse øyene er (litt) større enn Nauru, som er å regnes som verdens tredje minste land (etter Monaco og Vatikanstaten).

Mindre enn Horten
Selve øya skilter med kun 21 kvadratkilometer, og er omtrent dobbelt så stor som Munkholmen utenfor Trondheim. Nauru har allikevel flere innbyggere enn Munkholmen, og hele 10 500 innbyggere kan boltre seg på øyas 30-kilometerlange kystlinje.
Nauru har ingen bestemt hovedstad, men er delt opp i hele 14 administrative disktrikter. Altså har de flere distrikter enn i den første Hunger Games boka, men bare såvidt. Naurus sentralstyre ligger i distriktet Yaren.
Yaren er med sine 1,5 kvm cirka tusen ganger mindre enn Jæren i Rogaland (1642 kvm). På Jæren bor det forresten omlag 200.000 folk, mens Yaren har 181 ganger færre folk (1.100).
Les også: 10 funfacts om Norge og Nordmenn
Overvektig republikk
Grunnloven ble vedtatt 17. mai 1968, og republikken Nauru fikk sin selvstendighet samme året. I følge Wikipedia heter øyas president Baron Waqa. (Redaksjonen i Folkepressen.no er noe i tvil om Baron er fornavn eller tittel). Landet løsrev seg da mot at Australia fikk lov å fortsette med innbringende gruvedrift på øya. Den moderne kulturen australierne brakte med seg til øya er dessverre både på godt og vondt.
Landets befolkning har lidd under omstillingen fra en diett bestående av fisk og skalldyr til amerikansk fast-food og varer med høyt sukkerinnhold, noe som har resultert i at brorparten av befolkningen er overvektige og nesten halvparten har diabetes. Myndighetene har tatt preventive grep for å bremse fedmeutviklingen blant befolkningen, og innbyggere oppfordres til å ta seg en gåtur rundt flyplassen.
