Elias og Emilie av Stein Erik Lunde, Cinder av Marissa Meyer, Utvelgelsen av Kiera Cass, Anna og det Franske kysset av Stephanie Perkins, Nattens Sirkus av Erin Morgensten, Caraval av Stephanie Garber, Night School av C.J. Daugherty, The Secret Fire av C.J. Daugherty og Carina Rozenfeld, En Glo i Asken av Sabaa Tahir

Bøker til de store barna

Det kan ofte være vanskelig å finne bøker til tenåringer og ungdommer. Her har vi laget en liste over forskjellige gode bøker, som vi håper kan være til hjelp.


Å finne bøker til tenåringer og ungdom er en utfordring for mange. Når skal de slutte med barnebøker? Og når de gjør det – skal de da ha ungdomsbøker eller voksenbøker? Serier eller frittstående romaner? Kjærlighet og sex eller er det for tidlig? Vanskelig. Og det finnes jo så klart ingen fasit, som det så sjelden gjør med de vanskeligste ting i livet. Men for å hjelpe deg litt på vei, har vi her samlet sammen noen bøker for store barn, ungdom, ungdommelige voksne, både nye og gamle bøker, så har du noe å starte med.

Caraval av Stephanie Garber. Foto. Aschehoug.no

Caraval av Stephanie Garber

For Scarlett som har bodd på en øy sammen med søsteren Donatella og faren sin hele sitt liv, er Caraval en magisk og uvirkelig drøm. En festival av de sjeldne, med de mest fantastiske farger, skuespillere uten like, med kjoler av silke og fløyel, et fargesprakende sirkus. Noe hun aldri kommer til å få oppleve, men som hun likevel ønsker så sterkt på å få se en gang. År etter år skriver hun brev til lederen av festivalen, uten å få svar. Hun blir voksen og den brutale faren arrangerer et giftermål for henne, med en greve hun aldri har møtt. Endelig kan hun komme seg vekk fra øya, og kanskje få med seg søsteren, redde henne fra farens vold. Et par uke før bryllupet skal finne sted får hun et brev i posten. Det utenkelige har skjedd, Scarlett, hennes forlovede, greven, og søsteren har blitt invitert til Caraval, som hedersgjester. Den unge sjømannen Julian kan ta dem med seg til Caraval-øya, mot at han får den siste billetten, den som var ment for Scarletts kommende ektemann. Skal de virkelig ta sjansen på å reise? Om de gjør det- hva vil faren gjøre med dem når han finner ut at de har dratt? Kan de komme tilbake noen gang? Hva vil skje med bryllupet, deres eneste sjanse til å komme seg unna, hvis de drar? Og er denne festivalen egentlig det den gir seg ut som?

Drivende, og lett fortalt. Her får leseren en fargesprakende, nervepirrende og magisk leseropplevelse. Kjærlighet, godhet og magi er sentrale stikkord, og både Scarlett og andre sentrale karakterer har personligheter som er lette å like. Passer for deg som er 15 år eller eldre. Boken kom i februar 2017, og bok nummer to Legendary kommer på engelsk i mai 2018.

Night School av C.J Daugherty

Night school av C.J. Dougherty

Allie er en bråkmaker, og har kommet i klammeri med politiet litt for mange ganger, i følge foreldrene hennes. Etter flere skolebytter, uten at det har hjulpet på Allies oppførsel, bestemmer foreldrene hennes seg for å sende henne til en kostskole hun aldri har hørt om, på et sted hun ikke får vite hvor er. Skolen har mange og strenge regler, som Allie ikke alltid klarer å følge. Hun begynner å tro at hun aldri vil passe inn noe sted, men så blir hun kjent med søte, vimsete Jo, mystiske og mørke Carter, og den franske sjarmøren Sylvain, og ting bedrer seg. Helt til hun skjønner at alle de nye vennene hennes vet noe hun ikke vet, noe om henne selv.

En besettende fortelling. Forvirret ungdomskjærlighet, varme vennskap og hevnlystne fiender – alt er godt kombinert i denne boken. Dette er en serie på fem bøker, så liker man den første har man masse å glede seg til! Kan leses både på engelsk og norsk, og passer for barn fra 13 år. Kan være litt skummel.

En Glo i Asken av Sabaa Tahir

En glo i asken av Sabaa Tahir

Laia og Elias vokser opp i helt forskjellige deler av et militant, dystopisk samfunn. Laia er en av folket, de undertrykte, mens Elias er beste soldat i militærakademiet. Begge ungdommene ønsker frihet mer enn noe annet, men i et imperium som straffer ulydighet med døden er dette en nesten umulig kamp.

Dette er en ekstremt kul roman. Velfortjent kåret til årets beste bok i 2015 av Amazon. Selv om dette er klassifisert som en ungdomsbok, vil jeg anbefale den til alle voksne. Denne boken er ikke bare trykte ord på papir, den er en følelse. En varm følelse du kommer til å sitte igjen med lenge, og som kommer til å dukke opp hver gang du senere tenker på boken.

Finnes per mai 2017 en bok til i serien, A torch against the night, men kun på engelsk. Fra 15 år.

The Secret Fire av C.J. Daugherty & Carina Rozenfeld

The secret fire av C.J. Dougherty og Carina Rozenfeld

Taylor Montclair er en helt ordinær jente. Hun har et helt vanlig utseende og er kjempeflink på skolen. Så flink at hun får i oppgave å hjelpe en fransk gutt med skolearbeid over nett.

Sacha Winters er ikke en ordinær gutt. Han er mystisk, fransk og meget kjekk. Over han hviler en forbannelse – han vet akkurat hvilken dato han kommer til å dø. På sin 18-årsdag. Ikke før, ikke etter. Den eneste som kan bryte forbannelsen er Taylor, men ingen av dem vet det ennå. Det er åtte uker til Sachas dødsdag. Hvordan skal disse to menneskene rekke å møtes før det, og hvordan skal de klare å bekjempe de onde kreftene som har tatt alle førstefødte gutter i Sachas slekt i århundrer?

Ekstremt nervepirrende og engasjerende bok om heltemot, vennskap og magi. Det er to bøker i serien, og disse finnes foreløpig kun på engelsk. Nummer to – The secret city er minst like fengende! Kan leses av ungdom fra 14 år og voksne.

Cinder av Marissa Meyer

Cinder av Marissa Meyer

Lihn Cinder arbeider i Beijing som mekaniker. Hun har sin egen bod i en travel handlegate, og gjør et meget godt arbeid. Men det er kanskje ikke så rart, når hun faktisk selv er halvt maskin. Det er ikke mange som vet at Cinder er en Kyborg, og siden de som vet det skyr henne som ilden, prøver hun iherdig å skjule sine elektroniske deler godt. En kunde dukker opp en dag med en ødelagt androide. Cinder kjenner igjen den unge mannen fra TV skjermer rundt i byen, det er en av de mektigste menneskene i verden, den unge prins Kaito. Hun får en uke på seg til å redde androiden hans. Men hva er det som haster sånn med denne maskinen? Vanligvis byttes ødelagte androider bare ut. Hva er det prinsen skjuler?

Denne serien byr på spenning fra side én. Du blir fanget i et univers du ikke vil ut av. Ja, det er kjærlighet, ja, det er det gode mot det onde, ja, det er humor. Perfekt for alle fra 13 og opp!

Det er fire bøker i serien, pluss to ekstrabøker. Leser du Cinder, vet jeg du kommer til å lese alle.

The Selection - utvelgelsen av Kiera Cass

Utvelgelsen av Kiera Cass

Første bok i The selection- serien, som allerede har fenget utallige unge jenter i den vestlige verden. Én prins, 35 jenter. Jenter i riktig alder og fysikk blir plukket ut til å være med i en slags Ungkaren, der landets prins tilslutt skal velge seg sin prinsesse. Dette er alle unge jenters drøm, bortsett fra America Singer. Hun har et koselig hjem, en trygg familie, og allerede en kjekk og perfekt kjæreste. Så når hun blir utvalgt, faller verdenen hennes i knas. Dette betyr at hun må forlate alt hun har kjært for å bo på slottet hos prinsen. Dette har hun absolutt ikke lyst til. Men så møter hun selveste prins Maxon, og hun begynner å tenke annerledes på hele situasjonen…

En bokserie full av romantikk og sjarm. Flotte ballkjoler og glitter. Fem bøker i serien, de fire først finnes både på norsk og på engelsk, den femte kun på engelsk foreløpig. Serien er myntet på unge jenter fra 12 år.

Nattens Sirkus av Erin Morgenstern

Nattens sirkus av Erin Morgenstern

Plutselig en dag er sirkuset der. Ingen har sett det komme, og ingen visste at det skulle komme. Det er kun åpent om natten, og det som skjer bak teltdukene er helt unikt og fantastisk. To unge magikere, barndomsvennene Celia og Marco, er de folk strømmer til for å se. Men det ingen vet om er den skjebnesvangre duellen som foregår bak kulissene mellom de to. Selv ikke Marco og Celia har noen anelse om at de er i knivskarp konkurranse med hverandre, der kun en av dem vil komme ut av det i live. De faller etterhvert for hverandre, noe som får livsfarlige konsekvenser, og setter alles liv i fare.

Fantasi og spenning går hånd i hånd i denne magiske romanen. Boken får gode omtaler og kritikker, den har blitt kalt en internasjonal sensasjon, og er manges favoritt. Jeg vil si at den passer for alle som setter pris på god fortellerkunst. Fra 14 år.

Elias og Emilie av Stein Erik Lunde

Elias og Emilie av Stein Erik Lunde

Vi er i Åsgårdstrand i 1904. Elias er seksten år, og jobber som fisker for de fine sommergjestene. Han har en fast kunde i Edvard Munch, som holder til i det  gule huset. En annen av kundene hans har en datter som heter Emilie. Emilie er på ferie her for første gang, og er det vakreste Elias har sett. Men hun henger litt for mye med bygutten Ludvig Arctander, som også er fra en fin familie. Elias er sønn av stedets skomaker, og en dag får han vite at han er av taterslekt. Dette kan han ikke si til noen, taterne er ikke akkurat sett opp til her i Åsgårdstrand, og han vil ikke at Emilie skal slutte å smile til han.

En stemningsfull og nydelig roman, skrevet som om den virkelig var fra starten av 1900-tallet. Minner veldig om Hamsuns Vicoria, og kan leses av alle fra 12 år.

 

Anna og det franske kysset av Stephanie Perkins

Amerikanske Anna blir sendt på internatskole i Paris av sin nyrike, snobbete forfatterpappa. Hun er alene i et fremmed land, med et fremmed språk. Men dette hindrer henne likevel ikke å raskt skaffe seg en liten vennegjeng, deriblant vakre St. Clair – verdens kjekkeste gutt. Selvfølgelig har han kjæreste, men Anna klarer likevel ikke å unngå å tro at han kanskje er litt interessert i henne også. Vennskapet utvikler seg, men en ekstern hendelse gjør at ting blir litt vanskeligere for Anna.

En klassisk, søt kjærlighetsroman for ungdom fra 13 år (og voksne). Hvem kan vel ikke motstå ung romantikk i kjærlighetens by? Dessuten, hvis du liker denne, er det to bøker til i samme serie – Lola og gutten i nabohuset, og Isla og den store kjærligheten. Ja, dette er veeeldig søtt. Men trenger vi ikke det av og til?

 

 

 

Håper noen av disse kan falle i smak hos mange! De har ihvertfall gått rett hjem her i huset. Alder skrevet på hver bok er kun en veiledning, noen barn leser bøker myntet på eldre barn eller voksne, mens noen leser litt under sin egen alder, noen leser helst på engelsk, mens andre foretrekker norsk. Foreldre vet best hvilket lesenivå barna deres ligger på og hvilke preferanser de har.


Del saken med noen som trenger det!