Ill.foto: anekoho

ANBEFALING: Gode barnebøker for alle aldre

12 tips til gode barnebøker. Kanskje du finner noen favoritter?


Ofte er det slik at jo eldre barnet blir, jo større er utfordringen med å finne bøker som passer. Her har vi laget en liste med 12 gode bøker fordelt på fire aldersegmenter. Dette er kun våre tips til det vi synes er gode barnebøker, men det er selvfølgelig ingen fasit, da bokpreferanser heldigvis er individuelle.


Passer for barn i alderen 3 – 6 år:

Dette er ikke min hatt av Jon Klassen
En liten fisk stjeler en hatt fra en mye større, sovende fisk, og er helt sikker på at han ikke kommer til å bli tatt. Den store fisken våkner og merker fraværet av hatt umiddelbart. Han følger etter den lille fisken, som i god tro prøver å overbevise seg selv om at hans handling var rettferdig, hatten passer jo mye bedre på hans lille hode!

Flotte tegninger og design, i tillegg til en fin liten historie, gjør at denne boken helt sikkert vil glede voksne lesere også.

En i flokken: Flotte tegninger! Ill.foto: Omnipax forlag
En i flokken: Flotte tegninger! Ill.foto: Omnipax forlag

En i flokken av Britta Teckentrup
Fengende strofer og rytmiske vers på rim gjør denne boken morsom å lese. En i dyreflokken på bildet skiller seg litt ut fra de andre, kan du se hvem? Fantastiske tegninger og super kvalitet gjør denne boken til en skatt i bokhyllen. Barnet vil nok også like teksturen på omslaget, som føles behagelig mot fingrene.

Fin og lærerik om å finne små forskjeller i en ellers identisk gruppe med dyr.

Dagen da fargestiftene streiket av Oliver Jeffers
Fargestiftene til Duncan vil fortelle han hva de synes om måten han behandler dem på, og har laget hver sin appell der de slipper ut all frustrasjon eller glede. Den stakkars Beige-fargen blir jo aldri brukt, og er lei av at Brun får fargelegge alle bjørnene og ponniene. Rød er lei av å måtte jobbe så hardt, til og med i feriene! Svart vil ikke lenger tålerere å bli brukt kun til omriss, og ser gjerne at Duncan bruker han til å tegne for eksmpel regnbuen.

Veldig søt, med høy gjenkjennelsesfaktor, også for voksne. Det er jo alltid noen farger som blir brukt mer enn andre.


Passer for barn i alderen 6 – 9 år:

Det var en gang en blå planet av Andri S. Magnason
På den blå planeten bor det kun barn. Fordi det ikke er noen voksne der gjør barna akkurat som de vil, de er våkne når de vil og sover når de er trøtte. En dag lander det et romskip på den blå planeten, og en en voksen mann, Herr Lykke, stiger ut. Han tilbyr ungene utrolige evner i bytte mot en bit av sjelen deres. Snart er det sol hele døgnet og alle barna kan fly. De har det bedre enn noen gang og gjør ikke annet enn å kose seg. Men så en dag oppdager to av barna noe som får de til å forstå at Herr Lykke ikke egentlig er der for å hjelpe dem.

Kjempespennende, fantasifull, og morsom bok som passer perfekt for høytlesning.

Hallo havet! av Anna Fiske
Let og finn- bok fra under havet! Anna Fiske er kjent for sine ekstremt stygg-morsomme tegninger med klare farger og detaljer. Alle bildene er fra samme sted under havet, men fra forskjellige måneder. Klarer du å finne fiolinen, klovnefisken eller den kneggende sjøhesten?

Artig for barna og sitte å se i selv, eller med en voksen som kan lese høyt hva barnet skal lete etter.

Den utrolige historien om Den kjempestore Pæra av J.M. Strid
En vakker dag i Solby finner Mitcho og Sebastian en flaskepost. Inni flasken er en papirrull – det er et brev fra Solbys borgermester, som har vært forsvunnet i ett år! Sammen med brevet ligger det også et frø, hva skjer når frøet plantes? Du skjønner det kanskje av tittelen på boken? Og hva slags magisk øy er det borgermesteren skriver om? Dette skal Mitcho og Sebastian finne ut – Et eventyr har begynt!

Dette er en fantasifull og spennende historie med søte, forseggjorte og fargerike tegninger.


Passer for barn i alderen 9 – 12 år:

Jørgen + Anne er sant av Vigdis Hjorth
Anne Lunde går i fjerde klasse. Hun er ganske søt, men Tone og Ellen er søtere. Anne sloss ofte med guttene, og synes historien om Banditt-Helga er kjempespennende. En dag begynner det er ny gutt på skolen. Han heter Jørgen, og har fregner og mellomrom mellom tenna. Han har flyttet inn i det gamle huset til Banditt-Helga, og Anne blir forelsket. Så forelsket at hun skriver kjærlighetsbrev og stjeler den kule, nye buksen til storebroren Ole.

Sønnen til læreren 1: Det kommer flere i serien! Ill.foto: Gyldendal
Sønnen til læreren 1: Det kommer flere i serien! Ill.foto: Gyldendal

Søt og tøff bok! Selv om Jørgen + Anne er sant ble skrevet for 30 år siden, er den like aktuell for dagens barn, som elsker den!

Sønnen til læreren 1: Den nye læreren av Bjørn Ingvaldsen
Viktor har en pappa som alltid roter til ting. Han er ikke helt stødig når det kommer til å skille mellom hva som er sant og hva som er løgn, han bruker ofte penger han ikke har, helst på dyre biler og pengespill, og resultatet blir som regel at Pappa og Viktor må flytte. Helst så langt vekk fra pengeinnkrevere og politi som mulig. Nå flytter de til en øy lang borte som heter Hogna, der pappaen til Viktor har lurt seg til å få jobb som lærer ved å late som at han er en annen. Men hvordan skal dette gå, pappaen til Viktor er jo ikke lærer, og tenk om noen finner ut at han ikke er den personen de tror han er!

Humoristisk skrevet om hva man kan rote seg opp i hvis man lyver for mye, og hvor slitsomt det egentlig er å leve på løgner. Dette er første bok i en serie om Viktor og pappaen Roy.

Kampen mot superbitchene av A. Audhild Solberg
Anne Bea er tolv år og forelska i Magnus. Men de to kommer aldri til å bli sammen, for Anne Bea er nestnest nederst i bånnligaen på mellomtrinnet. Hver dag blir hun ertet av de tre mest populære jentene i klassen, og uten bestevennen Nils hadde hun aldri klart seg gjennom skoledagen. Det er snart talentkamp på skolen, og Anne Bea gleder seg. Hun skal nemlig delta med bandet sitt. Men når det nærmer seg den store dagen får Anne Bea vite at en av jentene, Thea, også skal delta. Og med hennes vrikkende dansing er det ingen tvil om hvem som kommer til å vinne. Eller?

Ny, kul bok om å være upopulær, og at ting egentlig pleier å ordne seg til slutt. Boken er skrevet med hjelp fra en jente på alderen til Anne Bea for å få språket til å matche dagligtalen til dagens tolvåringer.


Passer for barn/ungdom i alderen 12 – 16 år:

Sangen om en brukket nese: Vant kulturdepartementets kulturpris for barne- og ungdomsbøker i 2012! Ill.foto: Gyldendal
Sangen om en brukket nese: Vant kulturdepartementets kulturpris for barne- og ungdomsbøker i 2012! Ill.foto: Gyldendal

Sangen om en brukket nese av Arne Svingen
Bart går på boksing, men egentlig liker han å synge. Han synger bare hjemme, lavt for seg selv, men mammaen hans hører det også. Bart og mamma bor i en sliten kommunal bolig, og de har ikke råd til dyre ting. Men det er greit, tenker Bart. Mammaen hans gjør så godt hun kan. Nå er det snart sommerfest, og alle i klassen skal delta, unntatt Bart. Men en dag får Ada i klassen, med tenner hvite som nysnø, høre Bart synge, og hun klarer å overtale Bart til å opptre på sommerfesten. Men bare dager før festen, slår stemmen til Bart seg vrang, og alt som kommer ut er raspende ulyder. Hvordan skal dette gå?

Underholdende og spennende om å tørre å vise hvem man er.

Elias og Emilie av Stein Erik Lunde
Vi er i Åsgårdstrand i 1904. Elias er seksten år, og jobber som fisker for de fine sommergjestene. Han har en fast kunde i Edvard Munch, som holder til i det  gule huset. En annen av kundene hans har en datter som heter Emilie. Emilie er på ferie her for første gang, og er det vakreste Elias har sett. Men hun henger litt for mye med bygutten Ludvig Arctander, som også er fra en fin familie. Elias er sønn av stedets skomaker, og en dag får han vite at han er av taterslekt. Dette kan han ikke si til noen, taterne er ikke akkurat sett opp til her i Åsgårdstrand, og han vil ikke at Emilie skal slutte å smile til han.

En stemningsfull og nydelig roman, skrevet som om den virkelig var fra starten av 1900-tallet. Minner veldig om Hamsuns Vicoria.

Hyperpubertet av Vera Micaelsen
Camilla er 13 år og er på skoletur. Plutselig ser hun et lysglimt og kroppen hennes stivner. Hun klarer verken å bevege seg eller snakke, og et ambulansehelikopter må hente henne. Legene finner ikke ut hva som er galt, men Camilla merker snart ut at det er noe rart som skjer med kroppen hennes når den kommer i kontakt med vann. “Bestevenninnene” til Camilla har lagt ut en film av henne fra da hun var stiv og ble hentet av helikopter. Denne filmen blir en superhit på Youtube, og Camilla blir kjendis. Dette vil hun absolutt ikke, men hva kan hun gjøre. Venninnene er jo bare snille som hjelper henne med å bli kjendis, er de ikke? Jentene filmer alt som skjer med Camilla, og hun får ingen forståelse når hun forteller at hun ikke vil at alle i verden skal se henne på youtube. Til og med hennes egen mor skjønner ikke, vil ikke Camilla bli kjendis? Så utakknemlig hun er!

Dette er en morsom bok, men har et alvorlig tema. Nettvett og personvern er noe ikke alle respekterer, og det kan føles veldig ubehagelig for den som blir rammet.


Del saken med noen som trenger det!